„NEM FOGADJUK EL A KURATÓRIUMOT” – A SZÍNMŰVÉSZETI HÖK KÖZLEMÉNYE
Egyéb kategória Kitekintő Vélemény

„NEM FOGADJUK EL A KURATÓRIUMOT” – A SZÍNMŰVÉSZETI HÖK KÖZLEMÉNYE

Ez is iskola. Magyar iskola. A jövő színészeit képeznék benne, szabadon, ha a hatalom nem tenne állandóan keresztbe nekik. Most azzal, hogy a színművészet egésze számára értékelhetetlen vagy elfogadhatatlan kuratóriumi tagokkal akarná kordában tartani az egyetemi önállóságot, véghezvinni az úgynevezett modellváltást, ami egyébiránt hat másik egyetemre is kiterjed.. A kuratóriumnak egyébként Világi Oszkár is tagja lett valami titokzatos oknál fogva – talán mert szereti a színházat? (A kérdés költői, ne keresse itt a választ.) A XXI. századi tragédia-sorozat eme felvonása szó szerint a szemünk láttára alakul. És mi páholyból figyelhetjük, hogyan vergődik az egyetemi függetlenség, önállóság és szabad döntési jog az autokrácia karmaiban.

Tegnap az alábbi közleményt adták ki a Hallgatói Önkormányzat tagjai:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának közleménye

 

A sajtóból értesültünk a Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptembertől fenntartó alapítvány kurátorainak személyéről.

A hallgatók által korábban megfogalmazott, a modellváltás megvalósulásához elengedhetetlen feltételek egyike a következő:

„Az öt tagú kuratóriumba 3 tagot az egyetem szenátusa, 2 tagot a minisztérium jelöl ki.”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az Egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.

A Hallgatói Önkormányzat a kuratóriumot nem fogadja el.

2020. augusztus 2.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöksége

Az egyetemi autonómia ugyanúgy a megkérdőjelezhetetlen demokratikus (sőt, ebben az esetben Európában az egyetemek alapításától kezdve: ezredéves) alapértékek közé tartozik, mint a sajtó- és szólásszabadság, a választójog vagy az állam előtti egyenlőség.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: