Hazai hírek Oktatás

Szlovákia tíz legjobb pedagógusa között egy magyar tanár

(Fotó az ucitelslovenska.sk honlapról)

Idén rekordszámú nevezés érkezett az Ország tanítója versenyre (Global Teacher Prize, Slovensko 2020), összesen 1101, végül 164 tanár fogadta el a jelölést, az intézet bírálóbizottsága pedig mostanra tízre szűkítette a jelöltek számát a beérkezett pályázat, a szakmai életrajz, a bemutatkozó beszélgetés és a nemzetközi kritériumok alapján. A versenybe bárki nevezhet alap- és középiskolai pedagógusokat, idén a jelölések 50 százaléka érkezett diákoktól, 19 százalékuk pedig szülőktől.

A tíz jelölt közé bejutott Tomolya Róbert, a füleki gimnázium matematika-informatika szakos tanára.

„Mindig is tanár akartam lenni, már az alapiskola kilencedik osztályában biztos voltam benne, hogy az leszek. Azt csinálhatom, amit szeretek, és ez csodálatos” – mondja Tomolya Róbert a verseny honlapjára felkerült rövid bemutatkozásban.

Mint azt korábban itt írtuk, a szervezők csalódottságuknak adtak hangot, hogy a szlovákiai magyar közegből, a déli régiókból alig érkezik jelölés.

„A déli régiókból minimális jelölés érkezik, ezért a magyar iskolák kitűnő tanárai sajnos kimaradnak ebből a versenyből” – mondta korábban Viera Kalmárová, a zsűri elnöke.
A díjátadó gála októberben lesz, a győztes pénzjutalmat kap és részt vesz a Global Teacher Prize 2021 világdöntőjében. Idén először a Legjobb távoktató pedagógus díját is átadja a szervező, a Comenius Intézet. (l)

SZÁMÍTÓGÉPET KAP MINDEN PEDAGÓGUS A MINISZTÉRIUMTÓL