Hazai hírek

Gröhling sürgeti a tanárokat, hogy oltassák be magukat

Gröhling sürgeti a tanárokat
Branislav Gröhling oktatási miniszter

Az új tanévben alapvető fontosságú, hogy az iskolákban egészségügyi szempontból biztonságos legyen a környezet. Branislav Gröhling ezért sürgeti a tanárokat, hogy mielőbb oltassák be magukat. A védőoltás nemcsak az iskolai személyzetet védi, hanem segít csökkenteni a koronavírus terjedésének kockázatát is, megelőzve ezzel az iskolai járványok kitörését.

Az új tanév előtt alapvető fontosságú, hogy az iskolákban a lehető legmagasabb legyen a védőoltási lefedettség. Ez megakadályozza a betegség terjedését az osztálytermekben vagy iskolákban. Egy másik kockázati tényező a tanári kar magasabb, 45 év körüli átlagéletkora.

„Ezért arra kérem a tanárokat és az iskolai személyzetet, hogy oltassák be magukat. Ez az egyetlen módja annak, hogy a harmadik hullámban megvédjük egészségünket és a szomszédságunkban élő emberek egészségét. Ez ugyanakkor segít az iskolák nyitva tartásában és a járványok megelőzésében” – mondta Branislav Gröhling.

A védőoltással az ember nemcsak a betegség súlyos lefolyását kerülheti el, hanem a környezetét is védi. Tanulmányok szerint a beoltott személynek fertőzés esetén alacsonyabb a vírusterhelése is. Ez azt jelenti, hogy kisebb a kockázata annak, hogy más embereket is megfertőz. A védőoltás a betegség leküzdésénél is előnyösebb. Ezt a Szlovák Tudományos Akadémia Biomedikai Központjának legújabb kutatásai, valamint külföldi eredmények is megerősítették. A védőoltás után az ember szervezetében több antitest van, mint a Covid-19 súlyos vagy enyhe formájának leküzdése után.

„Manapság rengeteg téves információ található az interneten. De úgy gondolom, hogy a tanároknak meg kellene próbálniuk különbséget tenniük közöttük. Az iskolában a tanár tudományos ismereteket tanít. És még itt is fontos, hogy bízzunk a tudományban és a kutatásban. A klinikai tanulmányok egyértelműen beszélnek. Megerősítik, hogy a védőoltás hatékony és biztonságos. Az iskolák működése szempontjából fontos, hogy mindenki, akinek lehetősége van rá, éljen az oltás lehetőségével” – zárta szavait az oktatási miniszter.