Hazai hírek

Az iskolai étkeztetésről

Az iskolai étkeztetésről tartott sajtótájékoztatót Branislav Gröhling oktatási miniszter és Jarmila Halgašová parlamenti képviselő, a mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottság tagja.

A miniszter a regionális és a felsőoktatással kapcsolatos reformokkal is foglalkozni kíván. A gyermekek igényei minden reform részét képezik. Ebben az esetben az egészséges táplálkozás szükségleteiről van szó” – mondta Gröhling. A minisztérium vezetője szerint a minisztériumnak három lépést kellett volna előkészítenie ezzel kapcsolatban. Ma az anyag- és fogyasztási szabványok felülvizsgálatát emeljük ki, amely alapvetően az év elején életbe lépett receptek és elvek egyszerűsítését jelenti. A második dolog az iskolai konyhák korszerűsítése. A harmadik dolog pedig az iskolai konyhák személyzetének képzése” – magyarázta.

Mint megjegyezte, az Oktatási Minisztérium három lépést készített elő e tekintetben.

Az első az anyagfelhasználási előírások, azaz a receptek és elvek felülvizsgálata, amelyek szeptemberben kezdtek el alkalmazni. Jarmila Halgašová elmondta, hogy az elavult receptek közül kizárták a magas cukortartalmú és édesítőszereket tartalmazó italokat, a belsőségeket, a füstölt húst, a nem megfelelő összetevők kombinációit, a félkész termékeket és a kész fagyasztott ételeket tartalmazó recepteket. „Egészségesebb levesek és krémek kerültek a kínálatba, vadételek is kerültek bele, és nőtt a friss zöldségek aránya. A felülvizsgálat után a zöldségek aránya akár 40 százalékkal is növelhető” – mondta Halgašová. Elmondta, hogy a cél az is, hogy teljes kiőrlésű termékeket és teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat használjanak, illetve növeljék a jó minőségű, friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök mennyiségét, és ha lehet, ezeket a regionális termelőktől, termesztőktől szerezzék be. Ebben az összefüggésben a zöld közbeszerzés útjára kívánnak lépni.

A második lépés az iskolai konyhák korszerűsítése. „Az előző időszakban 2 750 000 eurót különítettünk el az iskolai étkezdék felújítására. Ezzel 570 étkezdének segítettünk” – pontosított az oktatási miniszter.

A harmadik lépés, amellyel az Oktatási Minisztérium a jövőben foglalkozni kíván, az iskolai személyzet képzése. Halgašová elmondta, hogy már 2020 nyarán előkészítették az Iskolai menza kísérleti projektet, amelynek célja a szakácsok képzése. A fő cél az, hogy növeljük a gyerekek érdeklődését az iskolai menzákon történő étkezés iránt. A felmérés szerint a gyerekek csaknem fele nem eszik az iskolai menzán. Ezért szükség van az ételek vonzerejének növelésére és a modern trendek bevezetésére az étkezdéinkben felszolgált ételek elkészítésében” – mondta. Mint mondta, az oktatási minisztériummal közösen próbálják a gyakorlati részt a helyszínen megoldani.

A tavalyi tanítási szünetben a projektet Szlovákia öt régiójának általános és középiskoláiban valósították meg. „Október első hetétől kezdve a projekt az iskolai étkezdék teljes körű működtetésével folytatódik. A szakértőkkel együtt visszamegyünk az iskolákba és a szakácsok közé is, akik már elvégezték a képzést” – mondta. Halgašová célja, hogy a jövőben összeállítson egy videóarchívumot az iskolai konyhák receptjeiből, beleértve az elkészített ételek értékelését is.

A hétvégén Igor Matovič, az OĽaNO vezére bírálta az oktatási minisztert, mivel szavai szerint a miniszter „teljes kudarcot vallott”, és nem sikerült biztosítania a gyermekek biztonságos visszatérését az iskolákba. Matovič azt is hozzátette, hogy az oktatási minisztérium teszteket osztott ki otthoni tesztelésre, bár nyáron még azt ígérték, hogy ezeket a teszteket a gyerekek az iskolában fogják használni. Gröhlingnek szerinte meg kellett volna szerveznie az előzetes tesztelést az osztálytermekben. Kifogásolja, hogy a pozitív gyerekeket az osztálytermekben hagyták. Bírálta továbbá a Gazdasági Minisztériumot, amiért nem biztosított elég  öntesztelésre alkalmas tesztet az iskoláknak.