Hazai hírek

Karanténba került az osztály! A szülőnek is otthon kell maradnia?

Karanténba került
(Pixabay)

Mi van, ha karanténba került az osztály! A szülőnek is otthon kell maradnia? Előnyben van a beoltott szülő – ez a lényege a karanténra vonatkozó bonyolult rendelkezéseknek.

  • A szabályok például attól függően változnak, hogy a családunkban bukkant-e fel fertőzés, vagy a gyerek kapcsolatba került egy fertőzött személlyel, de teszttel még nem igazolták a fertőzöttségét, továbbá, hogy kik vannak beoltva a családban.

A gyerek osztálytársa Covid-fertőzött, bezárták az osztályt. Az én gyerekemnek is karanténban kell maradnia?
Ha a gyerek kontaktszemély, neki is karanténba kell vonulnia, erről a regionális közegészségügyi hivatal illetékese dönt.

  • Mit jelent ez a többi családtagra nézve?
    Ebben az esetben egyelőre a „kontaktszemély kontaktusairól” van szó, vagyis nem szükséges karanténban maradniuk a családtagoknak, de a teszteredményig igyekezni kell minél kevesebbet érintkezni a feltehetően fertőzött családtaggal.

Elkapta a fertőzést a gyerekem. Az összes családtagnak karanténban kell maradnia? A beoltott szülőnek is?
A beoltott szülő ilyenkor előnyöket élvez. A teljesen beoltott családtagoknak nem kell karanténban maradniuk, továbbá azoknak sem, akik az elmúlt 180 napban estek át a betegségen – feltéve ha nem jelentkeznek náluk semmilyen tünetek. Tünet már az is, ha 37 fok fölé emelkedik a testhőmérséklet, továbbá bármilyen légúti megbetegedésre utaló jel.

  • Elkapta a fertőzést a gyerekem, és mi, szülők, nem vagyunk beoltva.
    A beoltatlan családtagoknak (a gyerekkel egy háztartásban élő személyeknek) ebben az esetben karanténban kell maradniuk. Az 5. napon mehetnek tesztre. A karantén hosszáról, a tesztelés idejéről itt írtunk részletesebben:

Jó tudni, ha bezárják az osztályt: rövidebb lett a karantén

→ Itt gyorsan ki lehet keresni, hányan vannak beoltva a saját településünkön

 

A maszk helytelen viselése (csak a szájra, az orr lefedése nélkül) haszontalan, és nem véd meg a betegség terjedésétől. A kutatások szerint a védtelen orr fertőzőbb, mint a száj (kutatás). Nagyon felelősségteljes, ha a gyerekeket a tanév elején eligazítjuk a maszkok megfelelő használatáról (videó).