Hazai hírek Oktatás

Jövőre már idegen nyelvként oktathatják a szlovákot

Idegen nyelvként fogják oktatni a szlovákot a magyar iskolákban. A javaslat a parlament által szerdán elfogadott új oktatási törvény része.

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a dél-szlovákiai magyar családok gyermekei jobban elsajátítsák a szlovák nyelvet? Az oktatási törvény novelizációjába bekerült egy javaslat, amely a tanítás módszertanának megváltoztatására irányul. Figyelembe veszi azt a tényt, hogy a szlovák nyelv lényegében idegen nyelv a magyarok számára.

A magyar gyerekek sokszor az iskolában hallanak először szlovákul. A magyar tannyelvű iskolák gyermekei többnyire tisztán magyar nyelvű családokban élnek. A magyar tannyelvű iskolákban azonban ugyanolyan módszerrel tanítják nekik a szlovákot, mint a hagyományos általános iskolákban.

Nem feltételezhető, hogy ezek a gyerekek jól beszélnek szlovákul. Gyimesi javaslata ezen kívánt változtatni. Ez része a parlament által szerdán elfogadott új iskolatörvénynek. Szerinte a szlovák nyelvet ugyanolyan módszerekkel kellene tanítani, mint az idegen nyelveket. Az új tanítási módszert az új tanévtől kezdve vezethetik be a magyar iskolákban.

https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=501953