Magyar irodalom Tanuljunk

Magyar irodalom – A szlovákiai magyar irodalom – Bázis-fesztivál

A BÁZIS – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában fesztivált szervezett, amin a kartárs írók műveiből is tartottak felolvasást. A videóban Csillag Lajos, Danyi Gábor, Forgács Miklós, Gubis Éva, Győry Attila, Hajtman Kornél, Hizsnyai Zoltán, Mizser Attila, Pénzes Tímea, Plonicky Tamás, Száz Pál, Veres Erika, Vörös Gergely, Tóth Kinga, Hunčík Péter írásaiból hallhatók részletek.

Bázis-fesztivál Pozsonyban! Időpont: 2021. október 8-9. Helyszínek: V-klub (Nám. SNP 12), Lab.cafe (Nám. SNP 25), Kunsthalle (Nám. SNP 12). 

A szlovákiai magyar irodalom újragondolása
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.17 MB]

A szlovákiai magyar irodalom 01

A szlovákiai magyar irodalom 02

A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában az autonóm, független és szabad irodalom, művészet és tudomány képviseletében létrejött egyesület. Tagjai azok az alkotók, költők, próza- és drámaírók, irodalom- és művészetkritikusok, teoretikusok, filozófusok…, akik kötődnek Szlovákiához, és a magyar írásbeliség és művészet legtágabb értelemben vett reprezentációjára vállalkoznak. A Bázis célja, hogy lehetőséget nyújtson az együttgondolkodásra, a szakmai munkára, hogy tagjai inspirációt nyerjenek, egyéni lehetőségeik megsokszorozódjanak.

A szervezet felvállalja a szlovákiai magyar írásbeliség képviselete mellett a magyar irodalom közvetítését a szlovák irodalom, valamint a szlovák irodalom közvetítését a magyar irodalom felé. Elősegíti a tudományos-szakmai diskurzust a kortárs és a klasszikus magyar és világirodalmi szövegekről, a művészeti és filozófiai irodalomról, különös tekintettel a szlovákiai magyar irodalom alkotásaira. Ennek érdekében szakmai vitákat generál, közös tudományos összejövetelek, konferenciák, szimpóziumok, felolvasóestek, irodalmi és művészeti fesztiválok rendezésében vállal szerepet. Kapcsolatba lép azokkal a szlovák, magyar és világirodalmi irodalmi és művészeti társaságokkal, műhelyekkel, amelyek programja, irodalomról alkotott elképzelései rokon vonásokat mutatnak a Bázis-tagok elképzeléseivel. A Bázis tevékenysége érték- és vitaalapú, célja az egyéni és csoportvélemény artikulálásának elősegítése.