Hazai hírek

Cáfolják, hogy háromhetes szünet lesz az omikron miatt

Egyelőre nem fontolgatja a kormány, hogy háromhetes iskolai szünetet rendel el
(Fotó: Eduard Heger FB-oldala)

„Egyelőre nem fontolgatja a kormány, hogy háromhetes iskolai szünetet rendel el az omikron-hullám miatt” – jelentette ki egyes híresztelések kapcsán Eduard Heger kormányfő mai kelet-szlovákiai útján.
A találgatásra az is okot adhatott, hogy matematikusok és járványügyi szakértők arról nyilatkoztak a megugró fertőzésszámok kapcsán, hogy jövő hét végére akár az iskolai osztályok felét karanténba kell küldeni.
A héten szerdán a diákok 6 százaléka nem járhatott iskolába, becslések szerint arányuk a jövő hét elejére 20 százalékra ugorhat, jövő péntekre pedig akár 50 százalékra.

„Nem fontolgatunk ilyesmit” – mondta a háromhetes szünetről Heger. Szerinte sok múlik azon is, hogy az omikron-hullám mennyi megbetegedést fok okozni a beoltottak között, és főleg a beoltatlanok közül mennyien kerülnek kórházba.

Branislav Gröhling oktatási miniszter abban bízik, hogy a karantén öt napra rövidül – így nem kerülnek hosszú időre karanténba az osztályok. Az újabb járványhullám kapcsán azt mondta, reméli, hogy tanultunk az előzőekből.

„Nem akarjuk traumatizálni az iskolaügyet, nem akarjuk szüneteltetni a tanítást. Semmit sem segítene, a vírus ugyanúgy terjed, ha zárva vannak az iskolák. Nincs hatással a járvány lefolyására, ha bezárjuk az iskolákat”

– jelentette ki Gröhling.
Azt is hangsúlyozta, továbbra is érvényes, hogy a beoltott és a fertőzésen már átesett diákok akkor is tovább járhatnak iskolába, ha fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba.