Hazai hírek Oktatás

Korszerűsítik a magyar tannyelvű iskolák didaktikai segédanyagait

Hogy javítsák a szlovák nyelv és irodalom oktatásának színvonalát korszerűsítik a magyar tannyelvű iskolák didaktikai segédanyagait.

Munkalapok, gyakorlatgyűjtemények, videók és hangfelvételek lesznek elérhetőek a magyar tannyelvű általános iskolák számára készült új szlovák INAK didaktikai segédanyagcsomagban. Frissítésüket az Oktatási Minisztérium kezdeményezte a nemzetiségi oktatás korszerűsítésének részeként. Az oktatási minisztérium kommunikációs és marketing osztálya tájékoztatott.

didaktikai
Svetlana Síthová, államtitkár

Az új segédanyagokat és fejlesztő tevékenységeket a magyar tannyelvű általános iskolák elsőtől ötödik évfolyamáig tartó tanulóinak szánják. A cél a szlovák nyelv és irodalom oktatásának javítása.

„Fontos számunkra, hogy a magyar tannyelvű iskolák gyermekei és tanulói is korszerű és ösztönző tanulási környezetet kapjanak, és hogy kivétel nélkül minden gyermeknek ugyanazok az iskolai lehetőségek álljanak rendelkezésére a sikeres jövő megteremtéséhez” – ismertette az új segédletek megjelenésének okait Svetlana Síthová, az Oktatási Minisztérium nemzeti köznevelésért, inkluzív és egész életen át tartó tanulásért felelős államtitkára.

A didaktikai forrásokat videók, feladatlapok, feladat- és gyakorlatgyűjtemények, hangfelvételek és egyéb anyagok formájában gyakorló tanárok készítették.

„A nemzeti kisebbségek kulturális és nyelvi identitásának megőrzéséhez és fejlesztéséhez való jog a családokban és a háztartásokban kezdődik, de fontosnak tartjuk, hogy ez zökkenőmentesen folytatódjon az osztályteremben, és része legyen a nemzeti kisebbségek oktatásának” – tette hozzá Síthová.

Az anyagokat fokozatosan teszik közzé a viki.iedu.sk weboldalon.