Könyvajánló Szabadidő

Meseterápiás utak és kalandok

Csóka Judit pszichológusként és meseterapeutaként főleg azzal foglalkozik, hogy nőknek és férfiaknak, bántalmazottaknak és krónikus betegeknek, elbizonytalanodottaknak és összeomlottaknak, megkeseredetteknek és bűnbe esetteknek segítsen. Legfontosabb eszközei mindehhez a mesék.

Jelen könyvében a meseterápiát igyekszik minél több irányból bemutatni, így még érthetőbbé válik a mesék jelentősége az életünkben. És nemcsak a mi életünkben, hanem a szakember életében is, hiszen ahogy maga a szerző fogalmaz:
„A mesékkel dolgozni különleges feladat, mert önvizsgálatra, önmagunkkal kapcsolatos gondolkodásra késztet.”

A Meseterápiás utak és kalandok legalább annyira ajánlott a szakembereknek (pszichológusoknak, terapeutáknak és pedagógusoknak), mint amennyire mindenki másnak is, hiszen a mese szinte mindenre képes: szórakoztat, elgondolkodtat, gyógyít és vigaszt nyújt.

Szerző: Csóka Judit
Oldalak száma: 520
Megjelenés: 2022. május 25.
Csóka Judit
A szerzőről

Csóka Judit klinikai szakpszichológus, hipnoterapeuta, meseterapeuta

1965-ben született. A konduktori diplomát követően gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológusi képesítést szerzett. 2012-ben, a meseterápiás képzés elvégzésekor felismerte, hogy a népmesék milyen gazdag tudásanyagot rejtenek magukban, és hogy valóban – ahogy Boldizsár Ildikó tanította neki – minden élethelyzetnek megvan maga meséje.

Megszerezte a meseterapeuta címet is, és sok helyen kipróbálta a mesék erejét. Mesélt hajléktalan szállón, anyaotthonban, idős, beteg embereknek a várpalotai kórházban, járt ki általános iskolai osztályokhoz egy -egy meseórát tartani. Jelenleg is több csoportja is van. A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálatnál a Kemence Családi Mesecsoportot vezeti, ahol a gyerekek a szüleikkel együtt vesznek részt a foglalkozásokon, ugyanitt Lélekfrissítő Csoportot vezet felnőtteknek, illetve van egy egészen kicsi gyerekek számára Gingalló elnevezésű csoportja is. A Fejér Megyei Szent György Oktató Kórházban pedig a pszichiátrián hetente egy alkalommal tart meseterápiás foglalkozást a betegeknek.

„Mivel pszichológus vagyok, én a pszichoterápiában használom, nem kis sikerrel a meséket. A pszichiátrián, a kardiológián és az onkológiai betegek pszichés vezetésében is nagy segítségemre vannak a mesék. Az élőszavas mesemondáskor a mesélő, és a mesehallgató között, nagyon mély bensőéges kapcsolat alakul ki. Ez a kapcsolat oldja a szorongásokat, félelemeket, hiszen a beteg úgy érzi, hogy nincs egyedül.”