Kitekintő Oktatás

Mentés másként pedagógia konferencia – az oktatásban résztvevők jólléte

Kolozsváron újra megszervezik konferenciájukat a pedagógusok. Bár arról nincsen információ, hogy az ingyenes, közadakozásból készülő konferenciára a mi tájainkról is lehet-e jelentkezni, akit érdekel a téma (mi itt megosztottuk tavaly a konferencia anyagait), biztosan felveszi a kapcsolatot a szervezőkkel. Íme a felhívás:
A 2022-es Mentés másként pedagógia konferencia megszervezésével nem a romániai oktatási rendszer pozitív változásait ünnepeljük, hanem azt, hogy az elmúlt évek kihívásai ellenére kihagyás nélkül tudtuk megszervezni a konferenciánkat. Ezzel pedig a legnehezebb időkben is szakmai fórumot, találkozási lehetőséget biztosítottunk azoknak a pedagógusoknak, gyerekekkel dolgozó szakembereknek, egyetemi hallgatóknak, akik tanulni, fejlődni szeretnének, akik sokszor magányos farkasként dolgoznak a mélyreható változásért. Ünnepeljük azt is, hogy vagytok, és hogy évről évre együtt és egymástól tanulhatunk! Köszönjük!
A konferencia közösségi gyűjtés útján valósul meg.
„Egy ingyenes tudásmegosztó és közösségépítő konferenciát szervezünk, célunk a megújulás és az organikus változás kezdeményezése az oktatásban – ugyanakkor anyagi támogatás nélkül nehezen tudjuk biztosítani éves »pezsgőfürdőnket«. Az adományokból a meghívottaink utazását, étkezését és szállását biztosítjuk, akik szintén ingyen és bérmentve jönnek hozzánk – ezzel is megerősítve azt a meggyőződésünket, hogy a tanügy igenis közös ügyünk!”
🎧Hallgassátok, mit gondol Szilárd András, a BBTE Magyar Matematika és Informatika Intézetének igazgatója, visszajáró előadónk és műhelytartónk, miért van szükség a Mentés másként konferenciára.
 Az idei Mentés másként pedagógia konferencia központi témája az oktatásban résztvevők jólléte lesz. Három napon át előadások, műhelyek, kerekasztal-beszélgetés és művészi produkciók segítségével pszichológiai, jogi, érdekérvényesítési szempontok felől vizsgáljuk a kérdést.

🗂️Kiemelt témáink:

gyermekpszichodráma
élménypedagógia
gyermekvédelem
erőszak-megelőzés tinédzserkorban
vitamódszertan
hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatása
szocio-muzikális fejlesztés
nyelvi diszkrimináció
inklúzió
társasjáték-pedagógia
lányok elleni erőszak és zaklatás a suliban
pedagógusok jogai, kötelezettségei
a pedagógusi szakma presztízscsökkenése
inkluzív irodalmi szemlélet és alkalmazása
közösségi gyerekvédelem
kiégés a pedagógusi szakmában
élménypedával a kiégés ellen
kritikai pedagógia
közösségépítés

🗳️Regisztráció: szeptember 30. – október 7. között.
A műhelyeken való részvételen elsőbbséget élveznek azok a jelentkezők, akik hátrányos közegben tanítanak, dolgoznak, illetve távolról érkeznek.
A regisztráció jóváhagyásáról október 11-12 között jelzünk vissza a jelentkezőknek. 

Com’ON Cluj-Napoca – Participatory process for youth in Cluj-Napoca

🏫Réka Geambașu, a BBTE oktatója arról beszél, hogyan tart tükröt, és ad pontos helyzetjelentést az oktatási rendszer a társadalmi problémáinkról. Hiszen ami az osztálytermekben történik, az történik a társadalmunkban is.
💾Mi a Mentésben azért dolgozunk, hogy az osztály, az iskola, az oktatás egy élhetőbb, és egy valóban mindenki számára esélyt biztosító közeg legyen, abban bízva, hogy így idővel a társadalom is egy jobb hely lesz.