Felhívások

5 határon át Kárpát-medencei vetélkedő

5 határonKészítettél már bakancslistát?
Ha nem, most itt a lehetőség!
Lennél felfedező? Van ötleted, hogyan lehetne minél izgalmasabban fesztivált szervezni? Szereted a kihívásokat, az izgalmas, kreatív, nem hétköznapi feladatokat? Szereted a meglepetés erejét? Szeretsz fotózni, videót készíteni, beszélgetni, ismerkedni? Ha a felsorolt kérdések közül valamelyikre is igennel válaszoltál, akkor neked való az idei 5 határon át vetélkedő!

A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjai, a Felvidéki Magyar Értéktár, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület 5 határon át interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt hirdet a külhoni értékek megismertetéséért és megőrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért.

Mikor?

Az 5 határon át vetélkedő a 2022/2023-as tanévben 2022. november 2-ától 2023 áprilisáig kerül megrendezésre.

Hol?

Az első három forduló a karpatmedencei-vetelkedo.org honlapon, az online térben. Ezt követően minden régióban regionális vetélkedőt szervezünk személyes részvétellel, majd régiónként a 3 legjobb
csapat Magyarországon méri össze a tudását a döntőn.

Miért?

Azzal a céllal, hogy közelebb hozza a Kárpát-medencei határon túli és anyaországi értékeket, hungarikumokat a határon túli régiókban élő nemzedékek számára.

Hatása…

A résztvevőknek e program által megerősödik a nemzeti öntudatuk, új kapcsolatokra tesznek szert, folyamatos közreműködésre vannak késztetve, értékeket őriznek és teremtenek, illetve megismerik és
elfogadják a másokét.

Célcsoport…

Külhoni magyar általános iskolák felső tagozatos, 12–15 éves tanulói. Idén ismét, az első vetélkedőhöz hasonlóan csapatversenyt hirdetünk, minden csapatnak egy felkészítőt kell választania vagy a saját
iskolájukból vagy egyesületükből.

Tematikája…

Vendéglátás és turizmus

Szerkezete…

Az 5 határon át – Vajdaság, Felvidék, Kárpátalja, Muravidék, Erdély – vetélkedő 5 országban zajlik azonos szerkezetben és rendszerben.
Az egyes fordulók részletes követelményeiről a tanulók a fordulók megnyitásánál értesülnek!

Értékelés, elbírálás…

A vetélkedő első négy fordulója regionális elbírálásban részesül, azaz mindenki csak a saját régióján belüli versenyzőkkel versenyzik (vajdasági vajdaságival, felvidéki felvidékivel stb.).
A regionális döntőre régiónként az a 12 csapat kap meghívást, aki a legtöbb pontszámot szerezte az első 3 online fordulóban.
A döntőn minden régióból a 3 legügyesebb csapat méri össze tudását. Tehát itt már együtt vetélkedik a Kárpát-medence.
A vetélkedőre beküldött anyagokat szakmai zsűri értékeli meghatározott pontrendszer alapján. A feladatok pontértékét a honlapon a diákok számára is elérhetővé tesszük.
Az első fordulót a második forduló végéig értékeli a zsűri, a másodikat a harmadik forduló végéig, a harmadik fordulót pedig legkésőbb március 15-ig. A pontszámokat folyamatosan tesszük közzé.

Díjak…

Értékes számítástechnikai és hasznos tárgynyeremények, feledhetetlen táborozási lehetőség más Kárpát-medencei fiatalokkal, és a játékos vetélkedés élménye.

5_hataron_at_felhivas_2022_20232-1