Oktatás

Véleményezni lehet a tervezett iskolareform tartalmi részét

iskolareformA 21. századi oktatás internetes portálon lehet véleményezni tervezett iskolareform tantárgyakra vonatkozó tartalmi részét. A nyilvános konzultáció február 20-ig, hétfőig tart, ezért aki hozzá szeretne szólni, mihamarabb regisztráljon és véleményezzen. Minél többen véleményezik, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem meg félre a tanterv… Javaslatokat, észrevételeket az alapoktatás tantervekkel kapcsolatban nemcsak a tanárok, oktatási szakértők, de szülők és más érdeklődők is beküldhetnek.
A reform egyes témáit a  verejnakonzultacia.vzdelavanie21.sk/projekt-noveho-kurikula/ lehet megtalálni, itt vannak a magyar nyelv tanításával foglalkozó témák is. A szaktantárgyaknál és a művészeti tantárgyaknál jelenleg nem található utalás a magyar iskolákra, ezt jó lenne pótolni, mert a tananyagnak semmiképpen nem szabadna másolnia a szlovák témákat ott, ahol a nemzetiségeknek megvannak a saját témáik.

Mit hoz az új tanterv az iskoláknak?

Ez mindenekelőtt lehetőséget ad arra, hogy az oktatást az iskola, a tanulók valós igényeihez és lehetőségeihez igazítsuk. Valójában az iskolák autonómiájának növeléséről van szó az oktatás tartalmának, az oktatási formáknak és a pedagógiai munka módszereinek meghatározásában. Természetesen ez magában foglalja az iskolai oktatási programok újszerű elkészítését is, de ezek valóban kifejezik majd az iskola mint komplex intézmény működésének lényegét, és nem csupán formális dokumentumok lesznek. A 2023/2024-es tanév során a kísérleti iskolákkal együttműködve olyan mintatanterveket készítünk, amelyekből az iskolák meríthetnek, vagy amelyeket teljes egészében átvehetnek.

iskolareform A tanterv oktatási területekre való felosztásával a tananyagok közti kapcsolatok szükségességére kívánunk rámutatni, különösen az Ember és természet, valamint az Ember és társadalom témakörben. A tanulási területeken olyan közös teljesítménykövetelményeket határoztunk meg, amelyek segítenek abban, hogy ezek a kapcsolatok hatékonyan megvalósuljanak. Lehetőséget kínálunk arra, hogy ezeket a tanulási területeket tantárgyfelosztás nélkül tanítsuk a harmadik ciklusban is, ahol ez eddig nem volt lehetséges. Ez azonban nem kötelező – az iskolák továbbra is választhatják a hagyományos tantárgyak szerinti tanítást.

 

Projekt nového kurikula pre všetky cykly