Hazai hírek

Pedagógusnap számokba fojtva

pedagógus
Illusztráció – pixabay

Ebben a tanévben 80 504 pedagógus tanítja a diákokat, átlagéletkoruk 47 év, több mint 50 százalékuk legalább 20 éve tanít. Elenyésző részük érzi úgy, hogy megfelelő társadalmi elismerésben részesül – tette közzé a pedagógusnap alkalmából az Oktatáspolitikai Intézet (IVP).
Ami az idegen nyelveket illeti, a legtöbben angolul tudnak, majd az orosz és a német nyelv következik. A tanítók harmada tekinthető haladónak az információs és kommunikációs technológiák oktatásba való bevonása terén.

„A pedagógusok csupán 4,5 százaléka vélekedik úgy, hogy megkapja a kellő társadalmi elismerést, az igazgatóknak csupán a 2,1 százaléka, az OECD-tagállamokban az átlag 26, illetve 37 százalék”

– írta az intézet.

Ezzel szemben a lakosság 63 százaléka úgy véli, hogy a pedagógusok keveset dolgoznak, kevesebbet, mint általában azok, akiknek más a foglalkozásuk.
Az intézet ezzel kapcsolatban rámutat, hogy a tanítási órák csupán a pedagógusok munkájának 51 százalékát teszik ki. Munkaidejük fennmaradó része az IVP tájékoztatása szerint például a tananyag és a segédanyagok előkészítése, dolgozatjavítás és a tanulók munkájának kiértékelése, szakkörvezetés és önképzés.
Az OECD adatai szerint 9-ből legalább 1 tanító stresszesnek érzi a munkáját.
A legnagyobb gond a fiatal pedagógusok hiánya, az elkövetkező években rengeteg pedagógus vonul majd nyugdíjba. Emellett 3686 pedagógiai alkalmazott (az összes 3,1 százaléka) már elmúlt 65 éves.

PEDAGÓGUSNAP KÖZHELYEKBE FOJTVA

A pedagógusok és a nevelők az összes munkavállaló 5,4 százalékát teszik ki a 2021-es népszámlálás adatai alapján – a 2,18 millió alkalmazott közül 117 700-an oktató vagy nevelő munkát végeznek.

Rendkívül alacsony a szakmában a férfiak aránya: 17,2 százalék. A nőké tehát 82,8. 97 411 nő és 20 289 férfi dolgozik az oktatásügyben (a nem pedagógiai alkalmazottakat nem számítva).

A tanítók és nevelők 81,5 százalékának van felsőfokú végzettsége. A 2011-es népszámlálás óta 1993-mal csökkent a pedagógusok száma (1,7 százalék).