Felhívások Kitekintő Közösség

Ingyenes vonat Prágából és Brünnből a szavazó diákoknak

Számos kezdeményezés célja, hogy a fiatalok minél nagyobb számban vegyenek részt a szeptember 30-án sorra kerülő országgyűlési választásokon. Az egyik ilyen a Választási vonat, amelynek köszönhetően a Csehországban tanuló (dolgozó vagy élő) választásra jogosult szlovák állampolgárok a választások előtti napon teljesen ingyenesen vehetik igénybe a vonatközlekedést Prágából és Brünnből.

A kampány kezdeményezői a Globsec, a Mladí proti fašizmu, a Sebavedomé Slovensko és a Žemy. 1400 utas szállítását tervezik. A Cseh Köztársaság Oktatási, Ifjúsági és Testnevelési Minisztériumának adatai szerint tavaly csaknem 21 ezer szlovákiai diák tanult Csehországban.

Az ingyenes jegy megszerzéséhez regisztrálni kell a volebnyvlak.sk weboldalon. Regisztráláskor meg kell adni, hogy Prágából vagy Brünnből utazik-e, a vezeték- és utónevet, a diákigazolvány számát (ha diák), e-mail címet (az egyetemét, ha diák) és a telefonszámot. A regisztráció alapján kaphat jegyet az ingyenes Választási vonatra.

Miért fontos a diákigazolvány száma és az egyetemi e-mail cím?

A Szlovák Köztársaság bármely állampolgára, aki abban az időben ezekben a városokban tartózkodik, regisztrálhat, és érdeklődést mutathat a Prágából vagy Brünnből induló ingyenvonat igénybe vételére. Mivel azonban a vonatokat elsősorban diákoknak szánják, és a létszám korlátozott, ezért ők élveznek majd elsőbbséget, a szervezők ezen adatok alapján ellenőrzik a tanuló státuszát és igényét.

A vonat a prágai fő pályaudvarról indul a Praha hl.n. – Kúty – Bratislava hl.st. útvonalon:
indulás szeptember 29-én 11:54 órkaor, érkezés Kúty állomásra 15:44-kor, érkezés Pozsonyba 16:35-kor
Az állomásra 11:30-kor kérik érkezni!

Indulás Brünnből a Brno dolní nádraží – Kúty – Bratislava hl.st. útvonalon:
indulás szeptember 29-én 19:08-kor, érkezés Kúty állomásra 19:57-kor, érkezés Pozsonyba 20:44-kor
Kérik, hogy a pályaudvarra már 18:40-kor érkezzenek meg!

 

%d bloggers like this: