Kitekintő Tanuljunk Vizuális kultúra

135 éve született Charlie Chaplin

Charlie Chaplin135 éve született Sir Charles Spencer Chaplin angol filmszínész, forgatókönyvíró és filmproducer.

1912. szeptember 2-án érkezett az Amerikai Egyesült Államokba a Karno mutatványos társulat főszereplőjeként, melynek tagja volt Arthur Stanley Jefferson is, aki később Stan Laurel néven vált ismertté. 1913 novemberében Chaplin szerződése lejárt, és ajánlatot kapott a Keystone filmstúdiótól, 150 dollár volt a kezdő fizetése. Első filmje, a Making a living után Charlie belebújt az ismert figura bőrébe a Chaplin az autóversenyen című filmben. A toprongyos csavargó figurájának születése 1914. január 5-én történt, amikor Chaplin belépett a Keystone stúdió ruhatárába, és az ismert felszerelésben (sminkben, mozgással, ruhában) jött ki onnan. Neve rövid idő alatt ismertté vált az Egyesült Államokban. 1914 júniusától már minden filmjét maga rendezte.

1919-ben alapító tagja volt a United Artist Corporation filmgyártó és -kölcsönző vállalatnak Mary Pickforddal, Douglas Fairbanksszel és David Wark Griffith rendezővel. A hollywoodi filmek a vadnyugatot és a nagyvárosi életet, az „amerikai álmot” jelenítették meg. Chaplin 1925-ben bemutatott „Aranyláz” című némafilmje kigúnyolta a gazdagság utáni hajszát, becsületes „kisembert” alakított, aki végül elnyerte jutalmát. Az amerikai filmipar, az „álomgyár” az emberek mesevágyát elégítette ki. Az 1940-ben készült „A diktátor” című hangosfilmjében kettős szerepet alakított: Hitlert, a diktátort és a borbélyát, akit egyenruhában összetévesztenek a diktátorral. A filmben kifigurázta, nevetségessé tette és egyben bírálta Hitler magatartását.

Majdnem haláláig dolgozott. 1975-ben az angol királynő lovaggá ütötte. Sir Charles Chaplin 1977 karácsonyán halt meg agyvérzést követően, 88 évesen. Népszerűsége sokat tett Hollywood felvirágoztatásáért, alakjával egyéni hőst teremtett.