Magyar irodalom

Fehér Klára humoros szövegeit ma is szívesen mondjuk

105 éve született Fehér Klára József Attila-díjas magyar író, újságíró.

Korában a „pedagógiai optimizmus, örökifjú, diákos lelkesedés” tollforgatójának mondták.

Születési évének pontos időpontja nem tisztázott. Egyes források 1919-et, 1921-et, sőt 1922-et jelölnek. A május 21. egyedül a biztos. Édesapja a Tanácsköztársaság bukása után emigrált. A két háború között Fehér Klára a cseh területen élt családjával, súlyos nélkülözések és megaláztatások közepette, már korán munkába kellett állnia, gyárban dolgozott.

Riportokkal, színdarabokkal, ifjúsági regényekkel kezdte pályáját. Az ötvenes évek elején írta első szépirodalmi műveit, színdarabokat és ifjúsági regényeket. Mai szemmel érdekes 1957-ben írt, A Földrengések Szigete című utópisztikus regénye, mely 2057-ben, egy elképzelt ultramodern világban játszódik.

Rendkívül érzékenyítő, empatikus leleplező tudósításaival és riportjaival országos hírnévre tett szert. A szórakoztató irodalomban is sikeres volt (humoreszk, vígjáték). Humora és mély emberismerete tették népszerűvé.

Többek között az ő írói közreműködésével készült 1970-ben a Csak egy telefon című televíziós film Ruttkai Éva, Venczel Vera, Gábor Miklós és Paudits Béla főszereplésével.

Legismertebb művei közé tartozik továbbá az utópisztikus árnyalatokkal gazdagított sci-fi műfajú Oxygénia, az önéletrajzi ihletésű A tenger, és „coming of age” Bezzeg az én időmben. A hazai road movie-k „őskönyve” a Vakáció Magyarországon, amelyben páratlan humorral és fordulatokkal színezett önéletrajzi írások gyülekeznek.

Színházi munkái közé tartozik az 1949-es Rosszcsontország bajban van című mesejáték, a Belvárosi Színházban bemutatott Idézés bűnügyben, a Kiss Manyi és Psota Irén főszereplésével készült 1958-as Madách Színházas Nem vagyunk angyalok, az Irodalmi Színpad 1965-ös Furcsa éjszaka előadása Ádám Ottó rendezésében.