Hazai hírek Oktatás

Oktatásügyi hírlevél 2024/18

Az oktatásügyi minisztérium hírleveléből:

oktatasugyi

 

Kreatív Központ a nyitrai egyetemen

A Nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem (SPU) május 15-én, szerdán megnyitotta az új Kreatív Központot, amely a kreatív ipar három ágazatára – design, építészet, reklám és marketing – összpontosít.

Fő célja a nyitrai régió kreatív potenciáljának mozgósítása és támogatása. Lehetőséget biztosít az induló vállalkozások, start-upok és inkubátorok számára, támogatja az egyetemi diplomások indulását és a tehetségfejlesztést. Tartalmaz például tervezőműhelyeket, építészeti stúdiókat, egy multifunkcionális rendezvénytermet, valamint egy film- és reklámstúdiót. Egyedülálló a virtuális valóság barlang, amely a legnagyobb Közép-Európában.

Az SPU Kreatív Központ az Integrált Regionális Operatív Program és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának pénzügyi támogatásának köszönhetően épült fel. Nyitra ezzel felkerült a szlovákiai kreatív központok térképére. Ez egyben az első egyetemi kreatív központ Szlovákiában. Az 5,8 millió euró vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulással támogatott projekt 2020 decemberétől valósult meg, az építkezés 2022 júniusától 2023 augusztusáig tartott. A kreatív központot a kábelek összekötésével, az összekapcsolódás szimbólumaként Klaudia Halászová SPU rektor, Mário Maruška kulturális minisztériumi államtitkár, Robert Zsembera oktatási minisztériumi államtitkár és Barbora Čakovská, az SPU Kreatív Központ projektmenedzsere nyitotta meg. A megnyitón részt vettek a Nyitrai Önkormányzati Régió, Nyitra városának képviselői, oktatási, ösztöndíjas, kulturális és kreatív intézmények képviselői.

Az oktatásügyi hírlevél II. évfolyamának 18.  száma:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [6.11 MB]

https://www.minedu.sk/newsletter-novinky-zo-skolstva/