Technológia

Átrepülték az Atlanti-óceánt

105 éve e napon kezdődött az első megállás nélküli Atlanti-óceán felletti átrepülés.

A híres repülőgép, amelyre ma már tán felülni se mernénk….

Sir John William Alcock angol pilóta és Arthur Whitten Brown brit pilóta, a brit légierő hadnagya 1919. június 15-én indultak útnak a kanadai St. John’s-ból az angol légierőben rendszeresített Vickers Vimy kétmotoros bombázó repülőgépen.

John Alcock az I. világháborúban berepülőpilóta volt, és százados rendfokozatig jutott. Később repülőoktatóként dolgozott.

Az Atlanti-óceán átszelésére 1919. június 15-én indultak útnak a kanadai St. John’s-ból navigátorával, Arthur W. Brownnal, a brit légierő hadnagyával a légierőben rendszeresített Vickers Vimy kétmotoros bombázó repülőgépen. 16 óra 52 perc repülés után értek földet St. John’s-tól 3032 km re, az írországi Clifdenben.

Útközben a gép egyik motorja eljegesedett és leállt.

Úgy tűnt, hogy emiatt meg kell szakítaniuk útjukat, de Brown kimászott a pilótafülkéből, és a gép szárnyán a sötétben odakúszott az elromlott motorhoz. Leverte róla a jeget, és a motor újraindult. Leszálláskor a futómű egyik kereke letört, ezért a gép átbucskázott az orrán, és fejjel lefelé állt meg, de a pilótáknak nem esett baja.

Sikerükkel elnyerték a Daily Mail újság az első óceánrepülőknek kitűzött, 10 ezer angol fontos díját.

Fél évvel később a Vickers gyár berepülőpilótájaként John Alcock a franciaországi Rouentól nem messze lezuhant gépével, és szörnyethalt.

Arthur Whitten Brown, a brit légierő hadnagya és Sir John William Alcock kapitány