Felhívások

Id. Andrássy Gyula, a sorsfordító politikus (meghívó)

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a pozsonyi Liszt Intézettel közösen 2024. június 12-én nemzetközi szimpóziumot szervez a kassai születésű neves politikusról, a 19. századi történelem meghatározó alakjáról, id. Andrássy Gyuláról. A konferencia a Több mint szomszéd pozsonyi magyar kulturális hét részeként valósul meg.

A program 10:00-kor az Id. Andrássy Gyula, a sorsfordító politikus című kiállítás megtekintésével kezdődik (Žižkova utca 18., 1. emelet). A szimpózium előadásai 11:00 és 14:00 között zajlanak a Žižkova utca 16-os házszáma alatt, a múzeum első emeleti kiállítótermében.

Az előadások sorrendje:
– Hermann Róbert: Andrássy ifjúsága és szerepe 1848/49-ben (HU)
– Csorba László: Andrássy, az emigráns, és a kiegyezés egyik megalkotója (HU)
– Erdődy Gábor: Andrássy, a miniszterelnök és a közös külügyminiszter (HU)
– Basics Beatrix: Andrássy Gyula alakja a képzőművészetben (HU)
– Barczi Gyula: Andrássy Gyula, a politikus és egy nemzetség tagja a betléri kastély és a krasznahorkai vár gyűjteményei tükrében (SK)

Moderátor: Récsei Noémi
A helyszínen tolmácsolást biztosítunk.

Id. gróf Andrássy Gyula (1823–1890) az európai politikatörténet megkerülhetetlen alakja volt: az 1848-as szabadságharc résztvevője, majd Magyarország miniszterelnöke, az osztrák-magyar kiegyezés egyik előmozdítója és véghezvivője, aki végül 1867-ben magyar királyi párrá koronázta I. Ferenc József osztrák császárt és Erzsébet császárnét. Az Id. Andrássy Gyula, a sorsfordító politikus c. kiállításon a SzNM – Betléri Múzeum jóvoltából eredeti dokumentumokon és műtárgyakon keresztül mutatjuk be Andrássy pályáját és magánéletét. A kiállításhoz kapcsolódó szimpózium célja, hogy ápolja a neves történelmi személyiség emlékét, és teret biztosítson a vele kapcsolatos kutatások bemutatásának.