Hazai hírek

Újraavatják a roskoványi honvédemlékművet

Újraállították, s a csata 175. évfordulóján újraavatják a roskoványi honvédemlékművet a sárosi Roskoványban (Eperjes megye, Kisszebeni járás). Az ünnepség a Kárpát-medence első ’48-49-es, koszorúzott csonkaoszlopot mintázó honvédemlékművénél 2024. június 20-án, 17:00 órai kezdettel lesz Roskovány község bekötőútja és a 68-as főút kereszteződésénél (a dombon).

A cári seregekkel vívott héthársi csata emlékoszlopa volt a legelső, mely az 1848/49-es szabadságharcnak és forradalomnak állított emléket. 1851-ben az éj leple alatt emelték bátor sárosi hazafias nemesasszonyok, elesett fiaik emlékére.

1899-ben a csata 50. évfordulójára méltó helyszínre helyezték át, az ünnepi ceremónia érdekessége, hogy a felavatás már a maga korában kétnyelven zajlott – a magyar mellett szlovákul. 

Az emlékmű ledöntésének körülményei és pontos ideje nem ismert. A helyi visszaemlékezések szerint az emlékművet az akkori hatóságok parancsára bontották le, viszont az emlékmű darabjait a helybéliek elásták, így megmentve azt a jövő generációk számára. Ezt fedezte fel a közelmúltban a Sine Metu Egyesület csapata.

Az egyesület 2020 októberében daruval kiemelte az emlékmű elemeit, majd Gombaszögön összeállította és bemutatta őket. 2023. június 20-án, a héthársi csata évfordulóján a Sine Metu Egyesület és a Nemzeti Örökség Intézete együttműködési megállapodást írt alá az emlékmű újraállításáról. A honvédemlékmű felújítására és eredeti helyén való felavatására a rozskoványi önkormányzattal szoros összefogásban, az ütközet 175. évfordulóján, 2024. június 20-án került sor.

Az ünnepségre tisztelettel hívják a széles nyilvánosságot, hiszen az újraállítás és -avatás egy olyan mérföldkő, melyhez sokak kitartó munkája kellett, s mely a történelmi megbékélés, egy új kezdet szimbóluma lehet.

A megemlékezőket Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, Orosz Örs, a műemléket felkutató, felújíttató és újraállító Sine Metu Egyesület elnöke és Stanislav Girašek, Roskovány polgármestere köszönti. Beszédet mond Vargha Tamás, Magyarország honvédelmi minszterhelyettese, Prof. Dr. Hermann Róbert, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese és Milan Majerský, Eperjes megye főispánja. Közreműködik Kiss Gy. László tárogatóművész.

Fotó: Nászaly Gábor

roskoványi