Felhívások

Irodalmi délután – Kassán

Irodalmi délután – Kassán  a Nemzeti Összetartozás Napján

Időpont: 2023. június 4-én, vasárnap 16:00  órától

Helyszín: Löffler Béla Múzeum udvara, Erzsébet utca 20.

„…békévé oldja az emlékezés…”

Irodalmi délután - a Nemzeti Összetartozás Napján
Irodalmi délután – a Nemzeti Összetartozás Napján

Június 4. van, a tragikus XX. század, a nagy háború fájdalmas mementója és örökségének napja, amit nagyszüleink nemzedéke személyes sorsként élt meg. Karinthy Frigyes, a kor tanúja így fogalmazta meg érzéseiket: „… nem tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs.” (Trianon emléknapjára)

Az elmúlt századok során valóban számtalan csapás és veszteség érte nemzetünket, de éppen ez adott erőt és hitet ragaszkodni a fennmaradáshoz és bizonyságot tenni, hogy „az Élet él, és élni akar...” (Ady E.: Intés az őrzőkhöz)

Lehet, hogy sokszor fáj a múltba tekintés, ugyanakkor fontos tanulságokkal tölti fel az emlékezést: aki meg akar maradni, annak őriznie kell nyelvét, hitét és kultúráját, valamint a közösséget, ahol mindez átörökíthető a következő nemzedékek számára. A mai, új válságokkal és viszontagságokkal teli korban is a hagyományokon alapuló közösségvállalás, az értékekre épülő szövetség és összetartás jelentheti a jövőt számunkra.

Több mint 100 éve új határok szabdalták fel Európát, a nemzet azonban nem ér véget az országhatároknál. Szerte a világon testvéreink vannak, milliók, akikkel lélekben egyek vagyunk: egy az anyanyelvünk, közös a múltunk, a jelenünk, és talán a céljaink és  reményeink is. Összetartozásunk egy évezred kultúrájára, küzdelmeire, tapasztalataira épül, és egy lelkiséget jelent, amely áthatja az egész nemzetet.

A múlt a ma élők számára már történelem, amit elemezve és tanulmányozva könnyebb megérteni a jelent és tervezni a jövőnket. Kiálltuk az idő próbáját, megfogyva bár, de megmaradtunk szülőföldünkön, és a gyásznap egy évszázad távlatából az Összetartozás Napjává szelídült. Életünkben szorosan összefonódnak a múlt, jelen s jövendő képei, így József Attilát idézve ma már elmondhatjuk:

„A harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés,

S rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk, és nem is kevés.”

(A Dunánál)

 

A Csemadok Kassai Városi Választmánya