Hazai hírek Oktatás

Június 1-jén folytatódik a tanítás, mehetnek iskolába a gyerekek

Megnyitják az óvodákat és az iskolák 1-5. évfolyamaiban folytatódhat a tanítás június 1-től. Nem lesz kötelező az iskolába járás, ha a szülő aggódik, továbbra is otthon maradhat a gyerek. Az osztályokban egyszerre 20 tanuló lehet, az óvodákban 15 – jelentette be Igor Matovič kormányfő.

Az intézmény kinyitásáról a fenntartó dönt. Branislav Gröhling oktatási miniszter elmondta, az iskolák pontos útmutatót kapnak, milyen szabályokat kell betartaniuk. A gyerekekkel csak egy tanár fog foglalkozni, a lehetőség szerint minél többet a szabadban, az iskola udvarán. A gyerekeknek nem kell maszkot viselniük az osztályban, a tanároknak igen. Az osztálytermen kívül a gyerekeknek is kell maszk, és minden reggel gyorshőmérővel fogják mérni a testhőmérsékletüket. Az óvodákban és iskolákban sem működhet klímaberendezés, és a gyerekek csak a saját csoportjukra tartozókkal találkozhatnak. Minden gyerek szekrényében tartalék szájmaszknak kell lennie. A szülő csak az iskola bejáratáig kísérheti a gyerekét, az óvodába pedig 10 percre mehet be reggel és délután, hogy átöltöztesse. Azt a gyereket nem szabadna iskolába küldeni, aki a nagyszüleivel él egy háztartásban.

ÁTSOROLHATJÁK A FELSŐ TAGOZATOS PEDAGÓGUST AZ ALSÓ TAGOZATRA VAGY A NAPKÖZIBE

Az óvodákba elsősorban az egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók és a pedagógiai alkalmazottak gyerekeit kell felvenni.

Az intézmények az Állami Tartalékalaptól szerezhetik be a szükséges eszközöket, fertőtlenítőket. Az iskolai étkezdéket tájékoztatják, hogyan kell végrehajtani az ételkiadást, például milyen messzire kell helyezni egymástól az asztalokat. A napközik is működhetnek júniustól, a speciális iskolákban szintén folytatódik az oktatás.

Az otthon maradó gyerekek, illetve a felső tagozatos diákok és a középiskolások számára marad a távoktatás.

Azok a diákok, akik iskolába járnak, ismét ingyen utazhatnak vonattal.
A művészeti alapiskolákban is folytatódhat a tanítás, de egyszerre csak egy gyereknek lehet órát adni.

A szabályok lazítása keretében szerdától az utcán, szabadban nem lesz kötelező a szájmaszk viselése, ha ötméteres körzetben nem tartózkodik senki, csak a velünk egy háztartásban élők. Csütörtöktől kinyitják a határokat is, a szomszédos országokba át lehet utazni, és aki 24 órán belül visszatér, annak nem kell negatív vírustesztet felmutatnia, és természetesen nem kell karanténba mennie. Azt, hogy melyik szomszéd országba milyen feltételek mellett lehet beutazni, azt a szomszéd országok határozzák meg. 

www.uvzsr.sk

Az Oktatásügyi, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium tájékoztatója: https://www.minedu.sk/od-1-juna-sa-cast-deti-a-ziakov-bude-moct-vratit-do-skol/

11 hozzászólás

  1. Magyarázza már el nekem valaki, hogy az óvodában a gyerekeknek miért kell maszkot viselniük a szabadban????? Agyrém!!!!!!!

    1. Az a felvetés, hogy a gyerekek maszk nélkül csak a saját, kis csoportjukban játszanak, ne az egész óvodával…

  2. Ha az osztálylétszám 23-25, akkor melyik 3-5 gyereknek kell otthon maradni? (Felváltva, de kik?)
    Esztelen döntés. Várt valaki logikus, normális felhívást a Fidesztől?

      1. Miért kell ekkora hűhót csinálni! Miért nem lehet járni iskolában a Magyarországon élő gyereknek!

        1. Ez a lap nem a magyarországi iskolákkal foglalkozik, hanem a szlovákiai magyar iskolákkal. Nézze csak meg, mi van a jobb felső sarokban.

    1. A magyar-iskola.sk internetes oldal nem a Fideszről szól, hanem a szlovákiai magyar iskolákról.

    1. Ráér, de gondoljunk azokra a szülőkre is, akiknek dolgozni is kell…

Nem lehet hozzászólni.