Egyéb kategória Kitekintő Közösség

Gyermeknevelés és játék dán módra

A dánok igyekezetére érdemes figyelni, mert boldogságkeresésben igen sikeresek: egyes felmérések szerint a nemzetek közötti összehasonlításban ők a világ legboldogabb emberei.

Dániában a nemzeti alaptanterv része lett az empátiára nevelés: minden 6 és 16 év közötti gyerek heti egy órában empátiaépítő órán vesz részt.

Ezeken az órákon a diákok megbeszélik, milyen konfliktusok vannak az osztályon belül, van-e valaki, akit bántottak a többiek, van-e valamilyen megoldatlan problémájuk. A cél az, hogy közösen találjanak megoldást, és minden lehetséges nézőpont felszínre kerüljön.

A dán gyermeknevelési technikákról könyvet is író Iben Sandahl korábban maga is tanított, és azt álltja, ez az óra volt minden hetének csúcspontja. A cél az volt, hogy biztonságos teret teremtsenek a gyerekeknek, ahol minden problémával elő lehet állni, és ahol megtanulják, hogyan párosítsanak különféle nézőpontokat egy-egy téma mellé. Az empátia képessége segíthet abban, hogy boldogabb és magabiztosabb felnőttek legyenek a gyerekekből.

Nem újkeletű oktatási programról van szó, 1870-ben már létezett ilyen módszer az országban. Az empátiaóra 1993 óta az oktatási törvény része. És nem csak a diákoknak, hanem a tanároknak is segít: Sandalh elmondása szerint ezek a beszélgetések a tanároknak is sok információval szolgálnak, mennyire sikeresek bizonyos oktatási kísérleteik, mennyire tudják bevonni a gyerekeket az órákon.

A mai modern korban, felelős szülőként, mire kell figyelnünk gyerekeink nevelése során? Mi az, amit a dánok jól csinálnak ez ügyben, mi az, amit érdemes a dánoktól átvennünk? – Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója beszélgetett Iben Sandahl dán pszichoterapeutával, a Magyarországon is megjelenő két kötete – Gyereknevelés dán módra és a Játék dán módra – kapcsán.

Megjegyzendő, hogy az érzékenyítés mint tantárgy bevezetésével idehaza is kísérleteztek, ám a legcsekélyebb utalás a magukat kereszténynek és/vagy nemzetinek állító (civil) szervezetek folyamatos támadását, plakátkampányát vonta és vonja maga után; rendszeresen és szervezetten szándékosan félreértelmeznek és megtévesztő állításokkal bombáznak minden modern és emberbarát kezdeményezést.