Egyéb kategória

A dán kísérlet – ma újraindult a tanítás

t_Virus_Outbreak_Denmark729421696591A járvány miatt elrendelt, egy hónapig tartó kényszerszünet után ma számos iskolát megnyitottak  Dániában.
Az oktatás csak a települések mintegy felében, illetve a koppenhágai iskolák 35 százalékában kezdődött újra. A többi iskola úgy ítélte meg, még egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy meg tudják kezdeni a tanítást, de jövő hétfőn minden iskolában el kell kezdeni tanítani.

 

Dánia Európában az első ország, amely újranyitotta a bölcsődéket, óvodákat és iskolákat. A gyerekeknek tartani kell egymástól a kellő távolságot és rendszeresen kezet mosni.

t_Virus_Outbreak_Denmark728355696461

A tantermeket úgy kell átalakítani, hogy a padok között kétméteres távolság legyen, a tornatermekbe, levegősebb, tágasabb folyosókra is tettek iskolapadokat. A szünetekre csak kis csoportokban engedik ki a gyerekeket, az udvarokon pedig jelzéseket festettek fel, amelyek mutatják, mekkora távolságot tartsanak a másiktól.

Aggódó szülők

Sok szülő aggodalommal fogadta a nyitást, és „Az én gyerekem nem kísérleti nyúl” elnevezéssel petíció indult, amit a nyitásig 18 ezren írták alá. A tiltakozók félelme szerint a gyerekek akár tünetmentesen is terjeszthetik a vírust. Az egyik koppenhágai iskola igazgatója elmondta, sok szülő az iskola újranyitása ellenére is otthon tartja a gyerekét.

A középiskolákban és a főiskolákon viszont folytatódik a távoktatás, azok megnyitását május 10-re tervezik.
Dániában eddig 299-en haltak meg a koronavírus miatt. (mti, l)