Egyéb kategória Szabadidő

Hans Christian Andersen

Ma Hans Christian Andersen dán költő és meseíró születésének 215. évfordulójára emlékezünk. Híres meséit bizonyára ti is fel tudnátok sorolni: A kis gyufaáruslányA császár új ruhájaA tűzszerszámA rút kiskacsaA kis hableányA rendíthetetlen ólomkatonaA HókirálynőA császár új ruhája.

Andersen apja szegény cipész volt, akinek 1816-os halála után a 11 éves fiú abbahagyta az iskolát, és otthon az összes beszerezhető színdarabot elolvasta, köztük Ludvig Holberg és William Shakespeare műveit. Utóbbi összes színművét kívülről megtanulta, és fabábuival a maga készítette játék-színházban el is játszotta őket.

14 éves korában ment Koppenhágába, hogy ott a királyi színháznál zenész legyen. A színház igazgatósága és VI. Frigyes király támogatásával 1822–1828 között latin iskolába, majd egyetemre járt.

Sokat utazott Európában. 1841-ben Magyarországon is járt, ahol többek közt bejárta PestetBudát, és Mohácsot.

Dán, német és görög legendákra, történelmi tényekre, a néphitre, valamint kora irodalmi mozgalmaira támaszkodott. Történetei a biedermeier kor legjelentősebb meséi, ma szinte a világ minden országában ismertek.

Mesekönyvei sikerét fokozták illusztrációi; első illusztrátora a szintén dán Vilhelm Pedersen (1820–1859) volt.

A nagy meseírót idéző tiszteletadás az 1967 óta évről évre világszerte megünnepelt International Children’s Book Day (Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja vagy Nemzetközi Gyermekkönyv Nap), amelyet Andersen születése évfordulóján tartanak. Emlékét élteti a nevét viselő kitüntetés, a Hans Christian Andersen Award.