Játék Szabadidő

Játékok a szabadban – olcsón

A szabad játék – amikor a gyerek mindenféle megkötés nélkül játszik – minden más tevékenységnél többet tesz az agy fejlődéséért. Ilyenkor ugyanis a gyerek próbálkozik, hibázik, összpontosít, célokat határoz meg, szembesül következményekkel – és mindeközben elképesztően fejlődik az agya.

„Az állam elismeri a gyermeknek a pihenéshez és a szabadidő eltöltéséhez, a korának megfelelő játékhoz és szórakoztató tevékenységekhez való jogát.” /Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye (31. cikk)/

szabadban

Játékok a szabadban – olcsón

Buborékfújás
Ha az interneten megtaláltuk a receptet, akár hatalmas buborékokat is fújhatunk, nem kell hozzá más, csak egy vödör víz, szappanos oldat és a megfelelő eszköz.

Festés vízzel
Nem tévedés, nem vízfestékről van szó, hanem vízzel festésről. Olcsó ecsettel és egy tál vízzel a gyerekek „kifesthetik” a falat, a kocsifeljárót vagy a járdát.

Írás vízzel
Egy régi szórófejes flakont mossunk alaposan ki, töltsük meg vízzel. Ezzel írhatnak a gyerekek a kőre vagy a homokba, de akár egymást is fröcskölhetik.

Akadályverseny
Babamedencékkel, lavórokkal, kerti locsolóval maguk a gyerekek tervezhetik meg az akadályokat.

Vizes ballonok
Ezeknek az olcsó, a léggömbre hasonlító ballonoknak már a megtöltése is jó móka, pláne egymást megdobálni vele vagy célba dobni.

Kirándulás
A gyerekekkel együtt tervezzük meg az útvonalat valamelyik közeli parkban vagy erdőben, kirándulóhelyen. Vigyünk magunkkal enni- és innivalót, ha egész napos lesz a kirándulás.

Kerékpározás
Elő a biciklipumpával, barangoljuk be együtt a környéket!

A fentiekben természetesen csak néhány tippet adtunk, üljünk le a gyerekekkel, és vonjuk be őket is a tervezésbe, lássuk, mit javasolnak.

szabadban