Egyéb kategória Szabadidő

Nem csak tavasszal támadnak a kullancsok

Nem tudom, készítettek-e felmérést arról, melyik rovar idegesíti a leginkább az embereket, de a szúnyogok és legyek után a kullancs előkelő helyen állhat az ilyen listában. Ráadásul ez nem az a „lecsapom és vége” folyamatú támadás, a kullancs legkellemetlenebb szokása az, hogy miután megtalálta a neki legkellemesebb helyet a testen, berágja magát a szájszervével a bőrbe és odakapaszkodik. Eltávolítani nem lehet egy egyszerű hessegetéssel vagy lesöpréssel. S mi több, az emberek nagy része még mindig hisz a kullancseltávolítás „népi” módszereiben.

A fiatalok persze inkább nem nyúlnak hozzá, a felsőfokú végzettségűek pedig az interneten kutakodva gyufával kísérleteznek, pedig jobban tennék, ha gyógyszertári eszközt alkalmaznának, a kiszedett vérszívót pedig beküldenék vizsgálatra. Azoknak, akik a nyáron kirándulni mennek, nem árt tudniuk, hogy bár a klasszikus kullancsszezonnak már vége, a növényzetben megbújva egészen késő őszig várják a kullancsok mit sem sejtő áldozataikat. A kullancsok szinte bárhol ránk mászhatnak, az erdei kirándulások során, játszótéren, kertben, sőt a városi parkokban is összeszedhetjük őket.

A kullancsok az ízeltlábúak törzsébe tartozó, csáprágós, pókszabású atkák,
tehát nem bogarak, sem pedig rovarok.

Sokkal inkább a skorpiókkal és pókokkal állnak közeli rokonsági kapcsolatban.

A tünetek csak később jelentkeznek 

kullancsA leggyakoribb kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór, a fertőzött kullancs bélrendszerében található egy baktérium, amelyet a vérszívás után pár órával öklendez vissza a sebbe. A Lyme-kór ellen nem véd védőoltás. A fertőzések gyakran semmilyen kezdeti tünetet nem produkálnak, de később sok esetben súlyos bőrgyógyászati és idegrendszeri szövődményeket eredményeznek. Ha viszont körültekintően járunk el a kullancs eltávolításakor, akár a bakteriális fertőzések kialakulását is megelőzhetjük. Ezzel együtt a vérszívót minden esetben érdemes ellenőrzésre beküldeni a patikákban található kullancsbeküldő készletek segítségével, a Lyme-kór ugyanis gyógyítható, ha a kezelést időben megkezdik.

Átlagosan minden tizedik lehet fertőzött

A szakszerű kullancseltávolításhoz szerencsére ma már a legtöbb gyógyszertárban beszerezhető kullancseltávolító csipesz vagy kanál. Az eltávolított kullancsot abban az esetben is érdemes bevizsgáltatni, ha a csípést követően semmilyen tünetet nem észlelünk, ugyanis a csípés körül megjelenő kokárda formájú piros folt kevesebb, mint az esetek felében jelenik meg. Közép-Európa a világ egyik legfertőzöttebb területe, megközelítőleg minden tizedik kullancs hordozza a Lyme-kórt okozó baktériumot. Mifelénk a friss fertőzések száma évente tízezerre tehető.

A másik, emberre – főleg gyermekekre – veszélyes állapot a (kora tavaszi) agyvelő- és agyhártya-gyulladás (Früh Sommer Meningo-Encephalitis, FSME), amely a kullancs által hordozott vírus okozta betegség.

Nincs emberek számára kifejlesztett védőoltás a kullancs terjesztette Lyme-kór megelőzésére. Jó hír viszont, hogy a kullancscsípés okozta agyhártya- és agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás.

Mik a leggyakoribb tévhitek a kullancsokkal kapcsolatban:

  1. A kullancsok a fáról ugranak/pottyannak ránk. NEM IGAZ!
    A kullancs nem mászik fára, és a napsütéses, száraz környezetet sem kedveli. Leggyakoribb előfordulási helye a sötét, magas páratartalmú bozót vagy a dús aljnövényzet.
  2. A kullancsot az óramutató járásával ellentétesen kell csavarni, és akkor elengedi a bőrt, könnyű eltávolítani. NEM IGAZ!
    A kullancsot nem kell csavargatni. Ha nincs kifejezetten erre a célra készült kullancscsipeszünk, egy sima csipesszel fogjuk meg, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből!
  3. A kullancsot olajjal, vajjal vagy ragasztóval érdemes bekenni, hogy megfulladjon, majd ezt követően könnyen ki lehet szedni. NEM IGAZ!
    Kerüljünk minden olyan megoldást, ami a kullancs fulladozásával, öklendezésével, vagy összenyomásával jár, mert ilyen esetekben megnöveljük a fertőzés kockázatát!
  4. Ha eltávolítás közben beszakadt a kullancs feje, azt mindenképpen távolítsuk el! NEM IGAZ!
    Ha a bőrünkben szabad szemmel is láthatóan benne maradt a kullancs szájszerve (nem a feje), ne piszkáljuk, mivel ezzel csak irritációt, gyulladásos reakciót okozunk. Szervezetünk rövid időn belül észrevétlenül kilöki magából.
  5. Minden esetben fertőtlenítsük le a csípés helyét! RÉSZBEN IGAZ!
    A felületi kezelés a kullancs által terjesztett fertőzések megakadályozására hatástalan, de a fertőtlenítés nem árt, főleg, ha vérző vagy hámhiányos a csípés helye.
  6. Az oltás valamennyi, a kullancs által terjesztett betegség ellen védelmet nyújt. NEM IGAZ!
    A kullancs elleni védőoltásként ismert vakcina nem akadályozza meg a kullancs csípését, és hatóanyaga csak a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladástól (encephalitistól) véd. Ennek kezelésére speciális gyógyszeres terápia nem létezik, így a csípés elkerülésével, vagy a betegséget megelőző oltással védekezhetünk ellene.

kullancsA kullancscsípés első 24 órája kritikus, a hím kullancs ugyanis pár órát tölt csak a bőrön vérszívással, viszont a nőstény kullancs ugyanerre napokon keresztül is képes. A bőrbe akaszkodástól számítva az első kis idő csak a nyiroknedvek szívásával telikezt követi (4-6 óra elteltével) a vér szívása. A viszonylag sokáig tartó étkezés során a kullancs a kinyert vér víztartalmát a sebbe visszajuttatja, így adva át a kórokozókat a gazdaszervezetbe. A kullancsbetegségek többsége két héten belül jelentkezik. A legfontosabb tünetek: láz, fejfájás, bőrpír, nyirokmirigy-duzzanat. A csípés első pillanatától kezdve a kullancs különleges technikával szűri meg a vért. Megtartja a vér alakos elemeit, és a csaknem fehérjementes plazmát visszanyomja a gazda hajszálereibe. Az eltelt idővel arányosan nő a fertőződés kockázata. Ezért kell törekedni a kullancsok minél rövidebb időn belüli eltávolítására.

A megelőzés kiemelkedően fontos eszköz. Ennek lehetőségei a következők.

A kullanccsal különösen fertőzött területek kerülése. Az ilyen földrajzi területeket idén okosabb elkerülni. Ha ez nem megoldható, akkor kerüljük a bozótos részeket, a legelőket, a vadcsapások és vadetetők környékét. Ilyen területeken napközben többször – de a nap végén feltétlenül – különös figyelemmel vizsgáljuk át testünket.

kullancsAz öltözködés módja. Fő szempont, hogy a kullancs bőrhöz jutásának lehetősége minél kisebb legyen, vagyis a cipő-zokni-nadrág-felsőruházat áthatolhatatlan akadályt képezzen a számára (a nadrág zokniba, az ing nadrágba tűrése), továbbá, hogy a mászó kullancs minél jobban észrevehető legyen (világos ruházat). A gyermekre adjunk sapkát, a hosszú hajat pedig tűrjük a sapka alá.

Kullancsriasztó aeroszolok. Bár hatásuk aránylag rövid ideig tart és összetételük nagyrészt ismeretlen (a tájékoztatót gondosan olvassuk el!), a szabad bőrfelületeken, valamint a nyak, csukló, derék és boka környéki ruházat területén hasznos lehet. Kiegészítő lehetőségként számoljunk velük.

Testünk átvizsgálása – a legbiztosabb módszer. Mivel a kullancs a napfénytől elzárt, vékonyabb bőrrel fedett, izzadt, nedves és melegebb területeket kedveli, testünk – szabadban tartózkodást követő – átvizsgálása során az alsó végtagokat és a testhajlatokat különös gonddal kell áttekintenünk. Ilyen területek a bokák környéke, a térdhajlatok, a gáttáji területek, a nemi szervek környéke, a lágyékhajlat, a deréktájék, de az ennél fentebb eső részek is: a hónalj, a nyak, a fül mögötti rész és a fejtető. Érdemes tehát testünk egészét alaposan átvizsgálni, ha kell, a tükör segítségét is igénybe véve. Megéri az a 3 perc, hogy később ne kelljen heteket a kórházban töltenünk.