Egyéb kategória

Depresszióssá tette a járvány a gyerekeket – riasztó szlovákiai számokat közöltek

Depresszióssá

Harmadával nőtt a depresszió jeleit mutató gyerekek száma a járvány miatt.

A bezártság, a távoktatás 33 százalékkal növelte a 18 év alattiak között a depressziót, és négyszeresére nőtt a mentális problémák előfordulása a kilenc év alatti gyerekeknél.

Az oktatási minisztérium mentálhigiénés szakértői ráadásul megállapították, hogy a 14 év alatti gyerekek között is nőtt az öngyilkossági hajlam.

Emellett 30-szor több a családon belüli erőszak, és a távoktatás a gyerekek felének okoz nehézséget, így persze romlik a teljesítményük is.

„Nehezebben összpontosítanak, romlanak a képességeik, a memóriájuk, nehezükre esik a logikus gondolkodás” – jelentette ki a minisztérium sajtótájékoztatóján Svetlana Síthová, az inkluzív pedagógiai részleg igazgatója.

Még azoknak a gyerekeknél is tanulási nehézségek jelentkezhetnek, akiknek sose voltak ilyen gondjaik. A felsorolt problémák ugyanúgy a pedagógusokat és a családjukat is érintik.

Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermek- és serdülőkorúak ellátásáért felelős szakértője a sajtótájékoztatón azt mondta, tudja, hogy most kockázatos az iskolanyitás, de tisztában vannak azzal is, milyen fontos az iskolába járás, különösen a kisiskolások számára, és milyen hatással van hosszú távon a távoktatás a gyerekek mentális egészségére.
Prokopová úgy véli, ha minden intézkedést betartanak az iskolákban, a gyerekek biztonságban lesznek. (l)