Hazai hírek

Ilyen lesz az idei érettségi

érettségi 202233 százalék feletti eredménnyel kell megírni az írásbeli teszteket, könnyebb lesz a szóbeli – hogy mennyivel, az az iskolán múlik.

„A távoktatás miatt az iskolák módosítják a szóbeli érettségi tételeket” – jelentette be Branislav Gröhling oktatási miniszter.

Az írásbeli érettségin 15 perccel több időt kapnak a diákok a dolgozatok megírására. Az írásbeli teszteken 33 százalék feletti eredményt kell elérni. „Hogy sikeresen megírja a diák az érettségi fogalmazást, ahhoz 25 százalék feletti eredményt kell elérnie” – mondta Gröhling.

Azt is leszögezte, hogy idén több szakembert kértek fel a tesztek elkészítésére és ellenőrzésére, sokkal körültekintőbben állították össze a feladatsorokat, a nem egyértelmű feladatokat kihagyták. Továbbá gyakorló középiskolai tanárok is véleményezték a teszteket, figyelembe véve a távoktatásban eltöltött hónapokat és a diákok reális ismereteit.
Emellett pótvizsgára és javító érettségi vizsgára lesz lehetőség, ez év szeptemberében, illetve jövő februárban.
A mintapéldák megtalálhatók a NÚCEM weboldalán: https://www.nucem.sk/

„Augusztus óta egyeztetünk az érettségikről az iskolaigazgatókkal és a fenntartókkal. Az igazgatók és a tanárok is leszögezték, tisztában vannak vele, hogy milyen a diákok tudásszintje, és természetesen annak is tudatában vannak, hogy mit jelentett távoktatásban tanulni, és mindezt figyelembe veszik az érettségiztetésnél”

– szögezte le a miniszter.