Kitekintő

Egy héttel tovább tart az iskolaév a magyar általános iskolákban

Kevesebb szabadon felhasználható nap, új országos mérések és a mindennapos testnevelésóra ellenőrzése – még mindig nem jelent meg a tanév rendjét meghatározó minisztériumi rendelet, a tervezet viszont eljutott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ).

Magyarországon hónapok óta várják az iskolák, a diákok és a szülők a 2022/23-as tanév rendjét, de még mindig nem osztotta meg a kormány. A PDSZ kiemeli, nagyon fontos lenne, hogy ez a rendelet megjelenjen, mivel a tantestületek augusztus 20-át követően már tervezik a tanév teendőit. A szakszervezet a hozzájuk eljuttatott tervezet alapján azonban már most ismer pár részletet, ebben négy olyan lényegi változtatást is találtak, amelyek miatt a Belügyminisztériumhoz fordultak magyarázatért.

A rendelettervezet szerint a szakgimnáziumokban 179, a gimnáziumokban 180 nap hosszú a tanév, ezzel szemben a többi intézményben 184 napot írnak elő. Ez azt jelenti, hogy például az általános iskolákban egy teljes héttel tovább tart a tanév, mint a szakgimnáziumokban – írják.

Ezen felül a tervezetben az szerepel, hogy az általános iskolában, a fejlesztő nevelést-oktatást végző iskolában és az alapfokú művészeti iskolában a szabadon felhasználható eddigi hat napot (ekkor szoktak például továbbképzést vagy tantestületi üléseket tartani) valamiért négyre csökkenthetik.

Újdonság az is, hogy a mindennapos testneveléssel kapcsolatos előírásokat külön is ellenőrizni kívánja a belügyminiszter. A PDSZ azt írja: a “mindennapos testnevelés legalább napi egy testnevelésóra keretében történő megszervezését és annak legfeljebb heti két órával történő kiváltásának módjait és dokumentálását” az Oktatási Hivatal által kiválasztott intézményekben fogják külön ellenőrizni.

A pénteki napon megjelent a Magyar Közlönyben az idei rendelet:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

A tavalyi rendelet és az idei tervezet összevetése innen letölthető (Word fájl): A tanév rendje összehasonlítás