Versenyek

A Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia harmadszor nyerte el a Zöld iskola címet

A Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia már 2012-től részt vesz a Zöld iskola nemzetközi projektben, amelynek célja az, hogy a részt vevő iskolák bekapcsolódjanak a helyi környezeti problémák feltérképezésébe és megoldásába, s ezáltal az iskolák működtetése környezetkímélőbb legyen. Az akadémia immár harmadszor nyerte el a Zöld iskola címet. Az iskola beszámolója a projektről és a díjátadóról.

„Illúzió lenne azt gondolni, hogy minden óra érdekes és leköti a gyerekeket. Tudjuk, a mai pedagógus munkája sok kihívással jár, hiszen már a Z generáció ül az iskolapadokban, s lassan kopogtat az alfa generáció. Vallom, hogy a tanár egyik fontos feladata – s ez a környezeti nevelésre is érvényes –, hogy a gyerekeket megtanítsa összefüggésekben gondolkodni, és az elsajátított ismereteket, készségeket a gyakorlatban is kamatoztatni.

A Zöld iskola címet azok az iskolák viselhetik, amelyek nagy hangsúlyt helyeznek a környezeti nevelés színvonalas oktatására. Közgazdasági szakközépiskolaként egyik fontos célunk, hogy megismertessük diákjainkkal az ökológiailag, szociálisan, gazdaságilag fenntartható társadalmi fejlődés eszméjét, és kialakítsuk az annak létrejöttéhez szükséges gondolkodást és magatartást. E célokat szem előtt tartva rendszeresen részt veszünk a Zöld iskola nemzetközi projektben, amely sok pluszmunkával jár ugyan, de jelentős mértékben hozzájárul tanulóink szemléletváltásához. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén is siker koronázta igyekezetünket, s elnyertük – immár harmadszor – a megtisztelő Zöld iskola címet, amelyet október 9-én a pozsonyi Aréna Színházban lezajlott díjkiosztó ünnepségen vehettünk át.
Befejezésként pedig álljon itt egy példa a környezettudatos gondolkodásra. Iskolánkban éveken át gyűjtöttük a műanyag palackok kupakjait, hogy így támogassuk egy jótékonysági alapítvány tevékenységét. Rájöttünk azonban, hogy a kupakgyűjtés eme módja – a nemes szándék ellenére – nem nevezhető környezetkímélőnek. Ha segíteni akarunk, azt ne így tegyük! Mondjunk le inkább mindnyájan például egy fél pizza áráról, s azt adjuk oda annak, akin segíteni akarunk. Hiszen ha a töméntelen kupak árából leszámítjuk a fuvarköltséget, alig marad valami pénz. Nem beszélve arról, hogy a kupakgyűjtés ürügyén több cukros üdítőt fogyasztunk, ráadásul további műanyaghulladékot, flakonokat produkálunk.”

Kiss Klaudia szaktanár, a projekt koordinátora

The post A Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia harmadszor nyerte el a Zöld iskola címet appeared first on Magyar iskola.