Oktatás Technológia

Ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyv jelent meg Magyarországon

Kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt stílusban íródott a Neumann Társaság ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyve.
A frissített kiadás tananyagából kiderül például, hogyan lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat. Az utóbbi egy évben ugyanis egyre nagyobb számban tűnnek fel

az ilyen videók, amelyek készítői mesterséges intelligencia felhasználásával hamisítanak meg jeleneteket, például a valóságban jelen sem lévő szereplőket generálva a felvételekre.

Belekerült a tananyagba a gyerekek, tinédzserek által előszeretettel használt online szolgáltatások (például TikTok, Snapchat, Instagram) működésének leírása, illetve egy külön ismertető arról, hogyan érdemes otthon szabályozni a digitális eszközök használatát a gyerekek számára, és hogyan lehet megóvni őket az internetes zaklatástól.
A kiadás emellett konkrét tippekkel szolgál,

hogyan tudjuk megóvni az adatainkat utazás közben, például ha idegen, éttermi vagy szállodai wifi hálózatra csatlakozunk.

Az IT biztonság közérthetően című tankönyv bármilyen mobil eszközön, e-könyv-olvasón és számítógépen könnyen olvasható, illetve ki is nyomtatható.
A kötet első kiadását még 2017-ben adta ki a társaság, azonban a technológia gyors fejlődése miatt elengedhetetlen évenkénti frissítése, amelyben idén a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának szakértői is közreműködtek.
(MTI)