Hazai hírek

Több pénzt ígér az idősebb pedagógusoknak a miniszter

Branislav Gröhling oktatási miniszter kijelentette, azt tudja garantálni, hogy nem fog csökkenni a pedagógusok bére. Az emelés a költségvetési lehetőségektől függ.

„Igyekezni fogunk megteremteni a lehetőséget, hogy a mostani időszakban is legyen béremelés, de ez a költségvetéstől függ” – mondta Gröhling a TASR-nek adott interjúban.
A napokban ugyanis kritikák hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy a kormányprogramba nem került bele, milyen béremelésre számíthatnak a pedagógusok. A miniszter azzal védekezik, a koronavírus-járvány alatt alakult meg az új kormány, meg kellett oldani a távoktatás, az érettségik és középiskolai felvételik ügyét, összesen 18 törvényjavaslatot dolgoztak ki ezzel kapcsolatban, arra pedig nem volt sem elég idő, sem megfelelő információ, hogy a költségvetési lehetőségek alapján hány százalékos garantált béremelés kerülhetne a kormányprogramba.

im-158368Az elmúlt két évben az előző kormány a pályakezdő pedagógusok alacsony béreit emelte nagyobb mértékben, Gröhling most kijelentette, az idősebb tanárokra is gondolnak.
„Az idősebb pedagógusok munkáját is szeretnénk elismerni, anyagilag jutalmazni, meglátjuk, hogy erre mikor és milyen mértékben kerülhet sor, de szeretném, ha még ebben a naptári évben” – mondta Gröhling, hozzátéve, hogy az idősebb pedagógusokon azokat érti, akik a nyugdíjkorhatárhoz közelítenek vagy elérték azt, de szerződést köthet velük az iskolaigazgató és tovább taníthatnak. (l)