Kitekintő

Buknak diákok az amerikai felvételin, mert a rendszer nem elég modern

Az amerikai diákok a koronavírus-járvány miatt odahaza oldhatták meg a magyar érettséginek megfelelő vizsgáikat. A megoldott feladatsor beadásánál derült csak ki, hogy akinek túl jó telefonja van, az bukhatja az egészet, a webes rendszer ugyanis nem boldogul a legújabb csúcsmobilok által használt képformátummal.

Nem várt hibával találkoztak nemrégiben azok az amerikai középiskolás diákok, akik szerették volna elvégezni az AP-tesztjüket. (Advanced Placement – a felvételi eljáráshoz, emelt szintű érettséginek megfeleltethető vizsgáról lásd keretes írásunkat.) Többen is arra panaszkodtak, hogy hiába próbálják feltölteni a feladatok megoldásáról készült fényképet a vizsgaplatformra, ez egyszerűen nem sikerül. Emiatt kifutottak az időből, vizsgájuk értékelése elégtelen lett. Mint kiderült, egy meglehetősen amatőr hibáról volt szó: a rendszer nem minden képformátum fogadására alkalmas.

Pedig elsőre valódi könnyítésnek tűnt, hogy az amerikai felvételi bizottság (College Board) koronavírus-járványra való tekintettel többféle módját is engedélyezte a vizsgázásnak. A diákok a megoldásokat begépelhetik egyenesen a rendszerbe, ahol a feladatokat is megtalálják, vagy megírhatják kézzel, majd az irományról egy fotót kell feltölteniük ugyanoda, JPG, JPEG vagy PNG formátumban.

Csakhogy az Apple iPhone-jai és a Samsung néhány újabb készüléke már HEIC/HEIF (High Efficiency Image File Format) fájlokat készít. A 2015-ben bemutatott, 2017 óta egyre több mobilban alapértelmezett formátumnál alkalmazott tömörítési eljárás hatékonyabb, mint a korábbi JPEG. A HEIC használatával vagy a fájlméret kisebb (nagyjából feleakkora), vagy azonos méret mellett a minőség jobb, mint JPEG formátummal.

Az egyik vizsgázó, Nick Bryner a The Verge-nek mesélte el történetét. Ő is a technikai probléma miatt bukott meg a vizsgán, melynek eredményéről az értesítést kapta, hogy néhány hét múlva újra próbálkozhat. Szerinte ez nem túl empatikus megoldás, tekintve, hogy a diákok eddig is sokat stresszeltek a feladatok miatt, és örültek, hogy ez a teher végre lekerült róluk. Everly Kai úgy érzi, sok tanulás után kifejezetten jól sikerült a vizsga, és le van lombozva, hogy a dolgozat megírásával lényegében semmit sem ért el.

amerika peticio College Board

A vizsgaszervező College Board szerint azonban a diákok többsége sikeresen teljesítette az AP-tesztet, és az online vizsga első napjaiban alig 1 százalékuk nem tudta beadni a megoldásait. Ez valószínűleg így is több tízezer diákot jelenthet. Az online petíciót, amiben a College Board-ot változtatásra kérik, eddig több mint 26 ezer ember írta alá.

Bár a szervezet a hiba kapcsán nem említette a HEIC képformátumot, a diákokat arra kérte, hogy változtassák meg az iPhone-okon a fényképekre vonatkozó alapértelmezett beállítást JPEG-re.