Hazai hírek

Elektronikus népszámlálás 2021

Vasárnapig kipróbálhatja mindenki, hogyan zajlik majd az elektronikus népszámlálás. Az alkalmazás több nyelven is elérhető, az elektronikus űrlap kitölthető magyar, roma, ruszin, ukrán, német, angol és francia nyelven is. A kitöltésre szeptember 27-ig van lehetőség a https://pilot.scitanie.sk weboldalon.

A 2021-es népszámlálás során az állampolgárok egy második nemzetiséget is feltüntethetnek majd.

A 2021-es népszámlálás CSAK elektronikus formában valósul meg. A lakosoknak önállóan kell kitölteni a népszámlálási űrlapokat. Azok számára, akik nem rendelkeznek internet hozzáféréssel,  számítógéppel, okostelefonnal minden községben létre fognak hozni egy kapcsolattartó pontot. A kitöltés nem tart tovább mint 20 perc.

Az elektronikus űrlap tartalmazza majd azokat az adatokat, amelyek hozzáférhetőek a már meglévő adminisztratív nyilvántartásokban. Ezáltal kisebb lesz az adminisztratív teher és pontosabb adatok fognak rendelkezésre állni.

A népszámlálás keretében 2021. február 15. és március 31. között fogják gyűjteni az adatokat. A lakásszámlálás keretében az adatgyűjtés már 2020. június 1-jén kezdődött és 2021. február 12-ig fog tartani.

A népszámlálás számunkra legérdekesebb része az etnicitásra és az identitásra vonatkozó kérdések, de ennek a próbaüzemnek elsősorban az a célja, hogy mindenki próbálja ki az új rendszert, hiszen most első alkalommal teljesen elektronikusan zajlik majd a népszámlálás. A cél tehát az, hogy senkit se érjen váratlanul ez a helyzet. A kisebbségek szempontjából fontos az is, hogy az identitással három kérdés is foglalkozik, tehát ebből a szempontból is jó, ha a kisebbségekhez tartozók kipróbálják a népszámlálási ív kitöltését, hogy ez ne érje őket váratlanul, amikor február 15-e után élesben találkoznak majd vele. Megnézhetik azt is, hogy érthetőek-e az egyes kérdéseknél lévő magyarázatok.

A népszámlálási kérdőív nem tartalmaz vagyoni helyzetre utaló kérdéseket.