Matematika

Matematika: A tizedesjegyek helyi értéke 2. rész

A videók a magyarországi tanmenetet követik, sokszor nincsenek összhangban a szlovákiai tananyaggal.
Nem pótolják a tanári magyarázatot, de ha valami elsiklott, kimaradt vagy érthetetlen volt a tanórán, segíthetnek.

A tízes számrendszer vagy decimális számrendszer a számok ábrázolásának legelterjedtebb módja. Helyiértékes számrendszer, számjegyei a 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, helyiértékei a tíz hatványai. A nem egész számok tizedestört formájában ábrázolhatóak benne. Az arab számírásos számrendszerek közül szinte az egész világon ezt használják.

A tízes számrendszer helyi értékei
Eszköztár:

Azt a helyi értékes számírást, melyben a helyi értékek az egyesek, százasok, ezresek stb., illetve a tizedek, századok, ezredek stb., tízes számrendszernek nevezzük.

A helyi értékes számírással felírt számok számjegyekből állnak. A tízes számrendszer számjegyei a 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. A számjegyek értéke attól válik mássá, hogy a szám más-más helyén állnak. Ezeknek a helyeknek az értékét helyi értéknek nevezzük. A tízes számrendszer egész helyi értékei: 1, 10, 100 stb.; a tört helyi értékei:    stb.

A tízes számrendszer egész helyi értékei:

A másik irányba folytatva a sorozatot a tízes számrendszer tört helyi értékeinek sorozatát kapjuk:

A tízes számrendszerben fontos szerepet játszanak az 1, 10, 100, 1000… számok. A sorozat folytatásaként kapott  ,  stb. segíthet a törtek helyiértékes felírásában.