Tanuljunk Vizuális kultúra

Vizuális kultúra – Hogyan fejeznek ki érzelmeket a színek?

A videók a magyarországi tanmenetet követik, sokszor nincsenek összhangban a szlovákiai tananyaggal.
Nem pótolják a tanári magyarázatot, de ha valami elsiklott, kimaradt vagy érthetetlen volt a tanórán, segíthetnek.

Akár érzékeljük, akár nem, a színek hatással vannak ránk. Már az ókoriak is észrevették, hogy a színek hatnak az emberre. A zene az érzelmekre, értelemre és tudatra hatás képességével rendelkezik, a dalszöveg enyhítheti magányunkat, felébresztheti szenvedélyeinket. A zene ilyenformán hatalmas erejű művészeti forma, amelynek esztétikai megjelenése nagyban függ a kultúrától, amelyben gyakorolják.

A színek – és a fények – szerepet játszanak abban is, hogy többségünk tavasszal, amikor ébredezik a természet és minden zöld és színes boldogabbnak érzi magát. Míg télen, amikor szürke és sötétebb minden, lehangoltabbnak. Persze nem feltétlenül vagyunk tisztában azzal hogyan hatnak ránk a színek, de azt mindenki tudja, hogy valamilyen módon hatással vannak ránk.

A színek és érzelmi állapotunk kapcsolatát kutató pszichológusok  egyébként ezt részben evoluciós okokkal magyarázzák. Egész pontosan azzal, hogy egy-egy szín bizonyos eseményekhez vagy helyzetekhez rögzültek az idők során. A vörös például a tűzhöz vagy éppen a veszélyhez kapcsolódik, ezért készenléti állapotot idéz elő, a barna pedig csökkentheti az étvágyunkat, hiszen a rothadó élelmet idézi fel.

A lényeg, színek befolyásolják az érzelmeinket. Az érzelmeknek pedig meghatározó szerepük van a döntéseinkben. Befolyásolják, hogy mit eszünk reggelire, milyen ruhában indulunk munkába vagy éppen azt, hogy milyen autót vezetünk vagy milyen ingatlant veszünk. Érzelmek nélkül még a legegyszerűbb döntéseket sem lennénk képesek meghozni.