Hazai hírek

Az EDU TV elvileg magyar tananyagot is kínál majd

Pénteki sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter az EDU TV projektet ismertette. Ez az internetes portál rövid videóra vett tanórák adatbázisa lesz, amelyet az alapiskolások használhatnak majd. A videók elkészítésébe az ország egész területéről bekapcsolódhatnak a pedagógusok. Összesem körülbelül 1000 darab videó elkészítését vették tervbe.

„Célunk, amelynek a megvalósításán már ma is dolgozunk, a digitális tananyag, illetve a rövid videotanórák adatbázisának az elkészítése, ami segítséget fog jelenteni a tanulóknak és tanáraiknak akkor amikor az iskolák zárva vannak”

A tárca a civil szervezeteknek és a gyakorlott pedagógusoknak is elérhetővé tenné az EDU TV-t, hogy ők is hozzájárulhassanak az adatbázishoz a saját óráikkal. Ezeket az edutv@minedu.sk címre lehet elküldeni. A miniszter azt is megjegyezte, hogy a projektbe nonprofit szervezetek is bekapcsolódhatnak, mint amilyen például a Comenius Pedagógiai Intézet.

„A jelenlegi állás 180 videó” – mondta a miniszter. A videók az alapiskolák 6-9. évfolyamainak szlovák nyelv, matematika, fizika, kémia, biológia, történelem, földrajz és polgári nevelés tantárgyait érintik. Hamarosan az idegen nyelvi tárgyak és az 1-5. évfolyam tanulóinak szánt órák is megjelennek majd a kínálatban. Az adatbázisban fokozatosan hangfelvételek is meg fognak jelenni a vak tanulók számára, jelnyelven tartott tanórák a siketek számára, és a nemzeti kisebbségek nyelvén, azaz magyarul, ruszinul és roma nyelven tartott tanórák sem maradnak el.

Természetesen ennek örülünk, és megjegyezzük, hogy portálunkon a TANULJUNK menüpont alatt kissé rendezetlenül ugyan, de többszáz videót találhat az érdeklődő
Angol, Biológia, Ének, Fizika, Informatika, Kémia, Magyar irodalom, Matematika, Nyelvtan, Rajz, Szlovák nyelv, Természetismeret, Történelem és Vizuális kultúra témakörökben