Hazai hírek

A válság legnagyobb vesztesei a diákok lehetnek

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter a napokban egyeztetni szeretne a többi koalíciós párttal arról, hogy mikor nyíljanak meg az iskolák. A miniszter az iskolák mielőbbi megnyitása mellett érvel. Gröhling szerint az oktatásügyi minisztériumon kívül másoknak is ki kellene fejtenie erről a véleményét.

„Azt gondolom, hogy ezt meg kellene beszélnünk a koalíciós tanács ülésén. Bízom benne, hogy egy véleményen leszünk” – mondta a tárcavezető. Egyelőre nem ismeri az epidemiológusok csütörtöki (november 19.) hivatalos állásfoglalását. Ugyanakkor rámutatott: az iskoláknak ki kell nyitniuk, mivel „ennek a válságnak a legnagyobb vesztesei épp a diákok lehetnek”.

Megjegyezte, hogy külföldön az iskolák bezárása az utolsó a sorban, ezek kinyitása pedig az első. „Nálunk ez fordítva van”. Szerinte a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak is minél előbb vissza kellene térniük az iskolapadba. Elmondta, hogy a minisztériumban már elő van készítve az iskolanyitás koncepciója.

Az alapiskolák felső tagozatán még október 26-án vezették be a távoktatást, és ennek egyelőre november 27-ig kellene tartania. A középiskolások szintén otthonról tanulnak. A főiskolásokat és egyetemistákat a téli szemeszter végéig tanítják távúton. Csak az óvodások és az alapiskolák alsó tagozatosai járnak óvodába, illetve iskolába – ők folyamatosan jelenléti oktatáson vesznek részt. Rajtuk kívül az elmúlt héttől a szociálisan hátrányos helyzetű tanulóknak sem kell távúton tanulniuk – öt tanulóból és egy pedagógusból álló kis csoportokban oktathatják őket jelenléti formában is.