Közösség Versenyek

Infoprog – Informatikai verseny középiskolás diákok számára

Szuri Dezső
Mgr. Szuri Dezső, tanár

A Füleki Gimnázium és a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Salgótarjáni Intézetének tanárai fejében fogalmazódott meg a gondolat, hogy közösen szervezhetnének színvonalas informatikai versenyt középiskolás diákok számára. Az első versenyt 1996-ban rendezték meg. A kezdetben felvidéki megmérettetés az évek során programozói és felhasználói kategóriában is a Kárpát-medencei magyar középiskolák informatikai versenyévé vált . Elmondható, hogy 25 év alatt az Infoprog híre körbejárta a Kárpát-medence középiskoláit, mivel eddig több mint 60 iskola kapcsolódott be Soprontól Zentán át Nagyváradon, Ungváron keresztül egészen Székelykeresztúrig (a teljesség igénye nélkül). A programozói kategória B csoportjának szlovákiai győztese idén Szarka Róbert, a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diákja lett.

A programozás olyan „művészet”, amely nem igényel hatalmas anyagi hátteret, csúcstechnológiájú IT eszközöket, sokkal inkább kitartó, alázatos munkát, tanulást, önfejlesztést. Természetesen előnyben vannak azok, akik a természettudományi tantárgyakat kedvelik (főleg a matematikát), illetve azok, akik vágynak valami új, forradalmi megalkotására. Szarka Róbertről elmondhatjuk, hogy céltudatosan építi programozói karrierjét. Ha teheti, szabadidejében is az algoritmusok világában tevékenykedik. Kisgyermek korától ebben nő fel, mivel bátyja is hobbiként tekint a programozásra (megj.: Szarka Norbert szintén a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diákja volt  és II. helyezést ért el az Infoprog2016 verseny országos ill. nemzetközi  programozói kategóriájában is). Az ilyen diákok tanárainak fontos szerepe az, hogy támogassák, egyengessék a tehetségesek útját és a lehető legtöbb tudást adják át nekik.

Az elért eredmények nagyon jó hatással vannak a fiatalabb generációkra is. Érzik, hogy a befektetett munka meghozhatja a gyümölcsét, mivel ezeket a versenyeket nagy múltú programozói vállalkozások is árgus szemmel figyelik.

Mgr. Szuri Dezső


Szarka Róbert
Szarka Róbert

Szarka Róberttől a koronavírus-járványra való tekintettel elektronikus posta segítségével kértünk választ pár kérdésre.

  • Mit lehet még csinálni a programozás mellett? A programozók általában annyira koncentrálnak egy-egy probléma megoldására, hogy a többi tevékenység zavarja őket. Hogy lehet ezt egy iskolában megoldani?

Igazából bármi mást lehet. Programozás mellett elkezdtem foglalkozni 3D-modellezéssel. Sokszor jobb hagyni egy problémát, és mást csinálni, mivel legtöbbször a legváratlanabb pillanatban jövünk rá a megoldásra.

  • A programozók többnyire nem érik be egy programnyelv használatával. Milyen nyelvekkel próbálkoztál eddig? Melyik a kedvenc nyelv?

Javával kezdtem, nagyjából 4 éve, viszont amióta elkezdtem foglalkozni játékfejlesztéssel másfél éve, azóta C# -ot használom inkább, és ez lett a kedvencem is. Van tapasztalatom C/C++ -al és a Pythonnal is.

  • Mi a nehezebb, felállítani egy program folyamatábráját, vagy finomra hangolni magát a kódot?

Nem szoktam folyamatábrát készíteni, hanem egyből írom. A kód finomítása viszont nagyon fontos, főleg ha a projektet sokáig kell támogatni. Ha a kód épphogy csak működik, nehéz lesz rajta a jövőben javítani, módosítani, finomítani, vagy egyáltalán dolgozni vele.

  • Melyik elkészített programra vagy a legbüszkébb?

A saját logikai játékomra, – EMIT – ahol az idő lassításának és visszafordításának lehetőségével kell feladatokat megoldani.

  • Manapság nagyon nagy divat a web programozás, kipróbáltad már?

Próbálkoztam vele, mielőtt belefogtam a Java nevű programozásnyelvbe, de nem fogott meg. Csak HTML -el, illetve CSS -el foglalkoztam akkoriban, illetve most is, mivel iskolában tanítják ezt is.

  • Mit tanácsolnál a kezdőknek, azoknak, akik szeretnének programozni, de nem tudnak belekezdeni, mert nincs a közelben olyan tanár, barát, aki az első lépéseken átsegítené őket?

Fontos kitűzni egy célt; Mi az, amit el akarok érni ezzel? Weboldalakat készíteni? Játékokat? Esetleg szoftvereket vásárlóknak? Ez alapján kell elindulni.

Én először módosításokat akartam készíteni egy játékhoz, így megtanultam a Javát, és sikerrel jártam. Ezután játékfejlesztéssel akartam foglalkozni, és a már megszerzett tudásom felhasználásával ez is összejött.
Az interneten rengeteg videó, illetve fórum van, ahol meg lehet tanulni a programozást. Pl. YouTubeon Brackeys C# sorozata megtanít a programozás alapjára, a többi videója a játékfejlesztésre. Ha az ember elakad, nyugodtan kérdezhet a Stackoverflow nevezetű weboldalon, ahol segítséget kap.

És nem utolsósorban: nem szabad feladni. A programozás elsajátítása nagyon hosszú folyamat. Rengeteg koncepció létezik a programozásban, amit fel kell használni, viszont hosszútávon kifizetődő lesz.

infoprog-2020-eredmenyek