Felhívások

Az első Gameday Füleken

A Triumvirátus Gyűjtők Klubja a Városi Művelődési Központtal együttműködve várja a videójátékok, valamint a társasjátékok és kártyajátékok kedvelőit az első füleki Gameday-re, amelyre 2024. február 24-én, szombaton kerül sor 10:00 és 19:00 óra között a Városi Művelődési Központban.

A videojáték egy olyan játék, amellyel a játékos egy felhasználói felületen keresztül lép interakcióba és arról egy kijelző eszközön keresztül kap visszajelzéseket. A visszajelzések történhetnek látványban, hangban és fizikailag is, különböző, folyamatosan fejlődő technikai eszközök segítségével – mint például a képernyők, hangszórók, rezgő kontrollerek , melyek a jelenkorban elektronikai alapokon működnek. Ezeket a videojátékokra használt elektronikai eszközök platformokként ismertek, melyek két főcsoportja a személyi számítógépek és a videojáték-konzolok. Különböző mértékig hasonlóak a mechanikus elemeket is tartalmazó játékgépek, játék automaták.

Gameday
Spacewar (1962) a PDP-1-es gépen

A videójátékok több évtizedes múltra tekintenek vissza. Az első videojátékot az amerikai Ralp Baernek tulajdonítjuk, aki 1951-ben létrehozott egy interaktív játékot  – habár már Baer előtt is voltak ehhez hasonló próbálkozások, de a korai videojátékok leghíresebb darabja az 1962-es Spacewar és az 1972-es Pong. Utóbbi az asztalitenisz egy fapados változataként vált ismertté, és történelmet írt, behozva a köztudatba a videojátékok fogalmát. A Pong később egy videojáték birodalmat szült: a mögötte álló cég, az amerikai Atari Inc. 1972-ben jött létre. A Pong tévére csatlakoztatható gépként terjedt az Egyesült Államokban, de igazi sikert az 1977-es gép, az Atari 2600 ért el.

A VMK báltermében az egész nap folyamán különféle játékkonzolok állnak majd rendelkezésre, mint pl. Playstation, Xbox, Nintendo switch és egyebek. Az érdeklődők olyan klasszikus játékokat játszhatnak, mint a Crash Bandicoot, részt vehetnek Budokai Tenkaichi mérkőzésen a Dragon Ball anime világ kedvenceivel, vagy beléphetnek a Tekken és Mortal Kombat játéksorozatok komorabb világába is. Lazulásképpen kipróbálhatják a Pokémonok gyűjtését is. A szervezők a sportjátékok kedvelőire is gondoltak, akikre a legismertebb Fifa futballjáték, a gyors autók kedvelőire pedig a ForzaHorizon vár.

A Tulnar boltnak köszönhetően a Gameday látogatók Marvel és World of Warcraft társasjátékokat is kipróbálhatnak, a gyűjtőkártyák kedvelői pedig azokat a helyszínen meg is vásárolhatják.

Kísérőprogramként a Gyűrűk ura, a Csillagok háborúja vagy a Harry Potter filmes kellékei is rendelkezésre állnak majd, de a helyi cosplayerek is bemutatkoznak a saját maguk készített jelmezekben.

13:00 órakor kerül sor „Az én hősöm” című képzőművészeti pályázat eredményhirdetésére.

14:00 órától a Candy Shop a látogatóknak a világ különböző pontjairól származó különleges édességeket és italokat kínál.

15:00 órtól az ANIME történetéről hangzik el előadás.

Wednesday Addams Bazárja pedig kézzel festett hűtőmágnesekkel, képekkel és plüss pokémonokkal várja mindazokat, akik szuvenírek megvásárlásával is támogatnák a Triumvirátus Gyűjtők Klubját és buzdítanák több ilyen rendezvény szervezésére.

Gameday

Kapcsolódó:

A videójátékok története