Oktatás

„Tömören és világosan” – Az érettségik

Tömören és világosan igyekszik összefoglalni az oktatásügyi minisztérium a Monitor tesztelések és az érettségik, a felvételi eljárás dátumait. „A lockdown, vagyis január 25. után a megszokott módon fognak működni az óvodák, illetve az alapiskolák alsó tagozatai.” – közölte az oktatásügyi minisztérium. Az alapiskolák felső tagozatán elindulhat a jelenléti oktatás, miközben az ÚVZ SR elrendeli a tanulók és az iskolai alkalmazottak tesztelését. A középiskolák is nyitva lesznek, szintén azzal a feltétellel, hogy letesztelik a diákokat és az iskolák alkalmazottait.

„A széleskörű tesztelés, a Monitor ideje az eredeti január 8-10-i időpontról január 22-24-re tolódik át”.

Minden az előzetesen megadott feltételek, és az alkalmazásuk a helyzet alakulásától fog függeni. Mi több, a helyi feltételeken a regionális ÚVZ is változtathat.

tesztelések érettségik érettségik érettségik

Az oktatásügyi miniszter az elmúlt napokban kezdeményezte, hogy üljön össze a szakértői konzílium, az országos tisztifőorvos és az egészségügyi miniszter, hogy egy közös ajánlást dolgozzanak ki a tanulók iskolába való visszatérésével kapcsolatban. Hétfőn a miniszter Szlovákia 70 legnagyobb városának a polgármesterével, az önkormányzatok képviselőivel és az iskolák fenntartóival is találkozott, hogy felmérje, mennyire vannak felkészülve az önkormányzatok az iskolai alkalmazottak tesztelésére. „Az oktatásügyi minisztérium ezért minél előbb ki akar adni egy határozatot, amely a tanulók iskolába való visszatérését fogja szabályozni. Az pedig továbbra is érvényes, hogy az a szülő, amely nem akarja iskolába küldeni a gyermekét, öt egymást követő tanítási napra igazolhatja a hiányzást” – magyarázta Gröhling.

18366
18367

Bár a kilencedikesek országos tesztelése 2020-ban a járvány miatt elmaradt, az oktatási minisztérium mellett működő, a központi felméréseket levezénylő intézet, a NÚCEM folyamatosan készített teszteket a távoktatás alatt és levelez az iskolákkal, hogy kapcsolódjanak be a felmérők megírásába.
Külön a magyar iskolák számára is készítettek központi teszteket magyar nyelvből és szlovák nyelvből, matematikából, és az angol nyelvű felmérőt is meg lehet íratni a gyerekekkel, hogy az iskola átfogóbb képet kapjon a tudásszintről a többi iskolákhoz viszonyítva. Különösen a kilencedikeseknél lenne szükség az ilyen felmérők megírására, hogy például ne szeptemberben lepődjenek meg, amikor a gimnáziumokban megíratják velük a belépő felmérőket.