Hazai hírek

Irreális az iskolanyitás, még februárban is otthon lesznek a gyerekek

Irreális az oktatási minisztérium iskolanyitási terve, nem tarthatók a dátumok, és még csak most jön a neheze – véli Peter Visolajský orvos, a válságstáb tagja. Richard Kollár matematikus egyetért vele, a lezárás (lockdown) hatását leghamarabb február elején érezhetjük, akkora csökkenhet a fertőzöttek és a betegek száma.
„Későn jött a lezárás, a Szilveszter pedig szuperfertőző nap volt, ez majd később megmutatkozik” – jelentette ki Kollár. Becslése szerint 4000-re emelkedik a kórházban kezelt Covid-betegek száma (jelenleg 3150 körül van, de az egészségügy már az összeomlás szélére került).
Visolajský rámutatott, hogy bár a gyerekeknek ritkán vannak tüneteik, pontosan ugyanúgy terjesztik a vírust, mint a felnőttek.

Sőt, január 4-én Szlovákiában is azonosították a koronavírus szuperfertőző angliai vírustörzsét, amely az eddigi tapasztalatok szerint a gyerekek között még gyorsabban terjed.

Az új vírustörzs nem veszélyesebb, ugyanazok a tünetek, de 70 százalékkal gyorsabban terjed, elsősorban a 60 évnél fiatalabbak és főként a gyerekek között

– jelentette ki a mutáns szlovákiai jelenlétének igazolása után Marek Krajčí egészségügyi miniszter.

Branislav Gröhling oktatási miniszter is azt mondta a januári iskolanyitási dátumok ismertetése után, hogy „ez azonban csak terv, meglátjuk, hogyan alakul a járványhelyzet”.
Mindenesetre az iskolai félévet már „megtoldotta” a minisztérium egy hónappal, nem kell január végén bizonyítványt adni, elég márciusban lezárni a félévi jegyeket. (l)

ILYEN JÁRVÁNYSZÁMOK MELLETT MÉG FEBRUÁRBAN IS ZÁRVA LESZ AZ ISKOLA

távtanítás