Hazai hírek

Elárulták, kinek a gyereke mehet óvodába, iskolába március 3-tól

Koronavírus - Kinyitnak a vidéki óvodák gyereke
(MTI-felvétel)

Március 3-tól szigorúbban ellenőrzik a kijárási korlátozásokat, és csak azok a gyerekek mehetnek iskolába – ha az nyitva van –, akiknek a szülei nem tudják otthonról végezni a munkájukat. Ez vonatkozik az óvodákra is, és a korlátozás érvényes lesz a tavaszi szünetek után is, legalább március 19-ig.

Azok a gyerekek mehetnek óvodába, illetve az alsó tagozatosok iskolába, akiknek szülei az úgynevezett létfontosságú ágazatokban dolgoznak. A kormányrendelet alapján az oktatási tárca kiegészítette a listát. „Így a rendőrök, eladók, óvónők és alsó tagozatos tanítók, az útkarbantartók, a szemétgazdálkodásban és a közterület-fenntartásban résztvevő alkalmazottak stb. gyerekei is mehetnek óvodába, iskolába. A tárca a www.minedu.sk. honlapon elérhetővé teszi az a nyomtatványt, amellyel a munkáltató igazolja, hogy az alkalmazott nem tudja otthonról végezni a munkáját. Ezt az igazolást le kell adni az iskolában” – írta a minisztérium.

Legalább az egyik szülő

Továbbra is érvényes, hogy csak az a gyerek járhat óvodába, iskolába, akinek legalább az egyik szülője leteszteltette magát – a teszt hét napig érvényes. Csak ilyen felnőtt viheti óvoda vagy kísérheti iskolába a gyereket, illetve délután elmehet érte. Ha a szülő átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor ezt kell igazolni.

A felső tagozaton lehetőség van 5+1-es csoportban oktatni, járhatnak iskolába az egészségügyi középiskolások és a végzős középiskolások, a korábban ismertetett szabályok szerint.

FRISS INFÓ

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2021/03/18916.pdf”]