Hazai hírek Oktatás

Jelentős törvénymódosítások várhatók

A Szlovák Pedagóguskamara a honlapján tájékoztatta tagjait és a nyilvánosságot arról, hogy három törvény – a 245/2008-as oktatási törvény, a pedagógiai és szakmai alkalmazottakról szóló 138/2019-es törvény és a szakképzésről szóló 61/2015-ös törvény – több jelentős törvénymódosítási javaslat előtt áll. A kamara aktívan foglalkozott a fent említett törvényekkel, és részletesen beszámolt a véleményezési folyamatokról, az észrevételek tervezetéről, és színkóddal is jelölte azokat aszerint, hogy a minisztérium hogyan építette be őket a javaslatba.

Mindhárom törvénymódosítás, amelyet az Szlovák Köztársaság oktatásügyi, tudományos, kutatási és sportminisztériuma sietve iktatott be a tárcaközi véleményezési eljárásba, több száz észrevételt tartalmaz. Az oktatási törvényt, amelyhez 1026 észrevétel érkezett, a minisztériumnak végül vissza kellett vonnia, és további vita nélkül újra kellett fogalmaznia, majd megkísérelték a tárcaközi véleményezés második fordulóját, amely végül 628 észrevételt eredményezett. A második változat még nem ment át a véleményezési eljáráson, ami egyértelművé teszi, hogy a törvényt a minisztérium mikor vagy hogyan fogja a kormány vagy a parlament elé terjeszteni, hogy a törvény már az új tanévtől hatályba léphessen.

Fekete Irént az SZMPSZ elnökét is megkérdeztük a magyar pedagógusok álláspontjáról: Elmondta, hogy tudnak a törvénymódosításokról, és el is elküldték az SZMPSZ javaslatait a 245-ös, közoktatási törvény és a 138-as pedagógusok jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatban. Részt vettek szakmai megbeszélésen is a legiszlatíván dolgozó minisztériumi alkalmazottakkal. Volt olyan javaslat, amit elfogadtak, és volt, amit nem. Több szakmai szervezet is nyújthatott be módosítási javaslatot, de a végeredményt még nem ismerik, mivel még nem jelent meg a törvénytervezet 2. olvasata. Valójában majd akkor lehet látni, hogy mit vettek figyelembe és mit hagytak jóvá a javaslatokból, ha ezt nyilvánosságra hozzák. Mivel rengeteg módosító javaslat került hozzájuk, Fekete Irén szerint egyszerűen nem érkeznek feldolgozni őket.

Legislatívne zmeny v školstve od septembra?

Pripomienky SKU k návrhu novely zákona č. 138/2019 Z. z.