Kitekintő

Vadásztak az emberek dínókra?

Vadásztak az emberek dínókra? 2021 tavaszán készítették és szeptemberben publikálták azt az Eurobarometer-jelentést, ami Az európai polgárok tudása és attitűdje a tudományhoz és a technológiához címmel jelent meg, és a tudomány és technológia ismeretét és megítélését mérte fel az uniós tagországok polgárai között. A felmérés szerint 10-ből 9 uniós polgár (86%) úgy véli, hogy a tudomány és a technológia általános hatása pozitív. Számos technológiától várnak pozitív hatást a jövőben: nevezetesen a napenergiától (92%), a vakcináktól és a fertőző betegségek elleni küzdelemtől (86%), valamint a mesterséges intelligenciától (61%). Az eredményekből kiderül, hogy a polgárok nagyfokú érdeklődést mutatnak a tudomány és a technológia iránt (82%), és szeretnék, ha többet tudnának meg ezekről a tudományokról olyan helyeken, mint a városházák, múzeumok és könyvtárak (54%). A válaszadók leggyakrabban az egészségügyet és az orvosi ellátást, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelmet említették, amikor arról kérdezték őket, hogy a kutatás és az innováció mely területeken hozhat változást.

Vadásztak
Vadásztak az emberek dínókra?

A magyarországiak 31 százaléka és a szlovákiaiak 17 százaléka szerint azonban a dinoszauruszok idején már éltek emberek a Földön, és 44/37 százalékuk igaznak tartja azt az állítást, hogy már 10 milliárdan élünk a bolygón. A többi európai uniós ország polgáraihoz képest a magyarok sokkal kevésbé tudják, hogy az oxigén, amit belélegzünk, növényekből származik, konteóhívőkből viszont jól állnak, és az unión belül a magyarok aggódunk a legjobban, ha a tudósok érveik védelmében beszállnak a politikai vitákba.

A legtöbb országban a polgároknak nem sok ismeretük van arról, hogy vajon az antibiotikum a vírust is megöli-e vagy sem. A magyarok és szlovákok az EU-átlagtól (32 százalék) lemaradva hiszik azt, hogy ez igaz (45-44 %), de Cipruson (71 %), Görögországban (68 %), Bulgáriában (65 %), és Romániában (63 %) még kevesebben tudják, mire nem való az antibiotikum. Ehhez képest Svédországban és Belgiumban alig találtak olyan embert a kérdezők, akinek ne lenne evidens, hogy az antibiotikummal nem lehet vírust irtani (mindkét országban 83 %).

Az antibiotikumok a baktériumok mellett a vírusokat is elpusztítják (%) Magyarország és Szlovákia is elég tájékozatlan a témában.

Ha a szlovákiai eredményekre kíváncsi valaki, itt megtalálhatja:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download