Hazai hírek

Matovič szerint már biztos nem lesz béremelés július 1-től

matovic béremelés pedagógusbérek

Igor Matovič pénzügyminiszter harmadszor is beterjesztette a kormány elé, hogy az alkohol és a hazárdjátékok adójának megemeléséből finanszírozzák az iskolaügyi alkalmazottak béremelését, az SaS pedig harmadszor is megvétózta, mert elutasítja a további adóemeléseket.
Matovič szerint ez volt az utolsó esély, hogy júliustól 3 helyett 10 százalékkal emelkedjenek a bérek, mert a képviselők nyári szünetre mennek. Matovič szerint 150 eurós emelést jelentett volna a javaslata.

„Nagyon sajnálom, megint igazolódott, hogy Gröhling nem oktatási miniszter, hanem az alkoholgyártók és a hazárdjátékokat üzemeltetők minisztere, és azokat a roppant gazdag cégeket védi, amelyeknek több adót kellene fizetniük” – mondta Matovič.

Azt is hozzátette: Másrészt nem hagyhatjuk cserben a pedagógusokat, igyekszünk más megoldást találni.

„Ha az SaS továbbra is a földhöz fogja verni magát, amikor szóba kerül olyanok adójának emelése, akik ezt meg se éreznék, de még egyszer sem verte magát földhöz a pedagógusbérek emelése érdekében, akkor a pedagógusok lesznek a helyzet túszai” – folytatta Matovič.

Eduard Heger kormányfő egy napja tett ígéretet – miután tárgyalt Richard Sulíkkal, az SaS elnökével –, hogy Igor Matovič ezentúl mellőzni fogja a személyes támadásokat koalíciós partnerei ellen, és a tárgyszerű politizálásra fog koncentrálni a kormány.