Közösség Oktatás

Szorongásoldás irodalommal

A társadalmi, járványügyi és világpolitikai helyzet nyomot hagy a gyerekek lelkében, hiába gondoljuk mi, felnőttek, hogy burokban tarthatjuk és megvédhetjük őket. A kisiskolások ugyanúgy, ahogy a kamaszok is, érzékelik, hogy megterhelő időszakon megyünk keresztül, hozzájuk is eljutnak a hírek, a félelmet keltő információk, amelyeket nem mindig képesek egyedül feldolgozni.
Hogyan segíthetünk a fiataloknak abban, hogy csökkentsük a bennük lévő feszültséget és szorongást? Milyen eszközökkel mozdíthatjuk elő, hogy kifejezzék azt, mi zajlik le bennük, mit éreznek, mit gondolnak? Erre volt jó az a foglalkozás, ahol a szorongásoldás irodalommal történt.

Szorongásoldás irodalommal
Taktilis-tapogatós játékokkal több érzékszerv is bekapcsolódik (A Špica civil szervezet archívumának felvételei)

Varázsládika címmel érzékenyítő mesefoglalkozás-sorozatot tartottak a napokban helyi civilek a vásárúti József Attila Alapiskolában. A Špica fejlesztő szakembergárdája irodalom- és művészetterápiás módszereket segítségül hívva olyan témákat kínált fel megbeszélésre a gyerekeknek, mint a biztonság, a rejtett erőforrások, félelmeink oldása, a kiközösítés kezelése. Az irodalomterápia egy olyan terápiás módszer, amely egy előre nagy körültekintéssel kiválasztott irodalmi mű köré szerveződik, és a mese, vers vagy novella olvasásával és a róluk folytatott beszélgetéssel az önismeret elmélyítése felé vezet.

Szorongásoldás irodalommal
Ki az, aki dalt csal elő egy hosszú botból, amit a Varázsládikából húzott elő?

A program két célcsoportot célzott meg: az alsó tagozaton a második osztályosokkal meséket, verseket, javarészt szlovákiai magyar szerzők műveit (Balla Margit, Csehy Zoltán, Tóth László) feldolgozva beszélgettünk és kézműves alkotásokat létrehozva cseréltünk eszmét a családban rejlő erőforrásokról, a szorongásoldás lehetőségeiről. Biztonságos közeget teremtve a gyerekek lehetőséget kaptak arra, hogy eljátsszák, lerajzolják és kiscsoportos, megtartó közegben elmesélhessék, mi bántja őket, hogy érinti őket ez a bizonytalan időszak, kit mennyire viselt meg, hogy sokszor hetekre nem találkozhattak a kortársaikkal.

Szorongásoldás irodalommal
A szövegértési kompetenciafejlesztés mellett hangsúlyt helyeztünk arra is, hogy a diákok kreatív eszközökkel olyan alkotásokat hozzanak létre, amelyekre büszkék lehetnek és tükrözi az egyéniségüket

A fejlesztő projekt másik kiemelt korosztálya a kamaszok voltak, akik már többet érzékelnek a világban zajló eseményekből. A diákokkal a háromnapos program keretén belül hosszabb, komolyabb műveket olvastunk és beszéltünk meg. Kreatív írásgyakorlatokat, páros megbeszélést és pszichodramatikus elemeket, szituációs gyakorlatokat alkalmazva vitattuk meg, miben rejlik az egészséges önértékelés, hogyan támogathatjuk annak kialakulását kamaszkorban, hogyan fókuszáljunk a jó dolgokra magunkban és másokban is. A tanulók hozták fel az ítélkezés, az árulás témáját, elmondták, nincsenek a tarsolyukban megfelelő eszközök, hogy minden esetben képesek legyenek megvédeni magukat a kortárs bántalmazással, iskolai zaklatással szemben. Helyzetgyakorlatokkal eljátszottuk és megbeszéltük, mi történik egy-egy ilyen aggályos helyzetben, ki hogyan kommunikál, mi a motivációja, mi állhat a hátterében annak, ahogy viselkedik.

Szorongásoldás irodalommal
Ráhangolódó, mozgásos játékkal segítettek összpontosítani a figyelmet

A kamaszokkal arról is beszélgettünk, hogy érezték magukat akkor, amikor utoljára igazságtalanság érte őket. Milyen színnel jelölnék ezt az érzést. Ha ez az érzés beszélni tudna, mit mondana nekik? Milyen visszajelzés és biztatás lenne a legfontosabb ilyen helyzetben a számukra? Miből meríthetünk erőt, ha nehéz időszakba kerültünk?

Szorongásoldás irodalommal
A csoportszabályok tisztázása után kezdődött csak el az érdemi munka

Kiscsoportos beszélgetés keretében megkerestük annak a gyökerét is, mi váltotta ki náluk ezt az élményt. A foglalkozások fontos részét képezte, hogy stresszkezelő megküzdési módszereket sajátítsanak el a tanulók, megtanuljanak olyan érzelemszabályozó technikákat, amelyekkel meg tudják nyugtatni magukat, ha bizonytalanok vagy feszültek. A szövegértési kompetenciafejlesztés mellett hangsúlyt helyeztünk arra is, hogy a diákok kreatív eszközökkel olyan alkotásokat hozzanak létre, amelyekre büszkék lehetnek és tükrözi az egyéniségüket. A gondosan kiválasztott irodalmi művek segítettek abban, hogy a résztvevők a történet szereplőinek bőrébe bújva mesélhettek saját érzéseikről és megéléseikről, olyan nehézségekről, amelyek megviselték őket.

Szorongásoldás irodalommal
Milyen kincseket rejtenél abba a varázsládába, ami fennmarad az utókornak?

A kamaszok nagyon hamar ráhangolódtak a foglalkozásokra, és nagy elánnal vetették bele magukat az önismereti munkába. A zárókörben kiemelték, nagyon hálásak, hogy lehetőségük adódott saját magukról beszélni, vitázni, érvelni, és egymás megosztásaiból is sokat okultak.

Vályi Horváth Erika