Oktatás

Romológiai alapismeretek

romológiai alapismeretekA Romológiai alapismeretek (Közelítések a cigány közösségi kultúrához) című tankönyvet Pécsett készítették pár éve. Az 1–7. fejezet Nagy Janka Teodóra, a 8. fejezet Sztojka-Kovács Petra munkája.

Ez a rendhagyó tananyag arra vállalkozik, hogy megismertesse – nemcsak, de elsősorban – a pedagógusképzés hallgatóit a cigány közösségekre vonatkozó alapvető fogalmakkal, közösségi kultúrájuk vizsgálatának antropológiai és néprajzi szemléletével. A cigányság történeti és táji tagolódásának bemutatását követően jelen időben vizsgálja helyüket, szerepüket a mai magyar társadalomban. Nem kerüli meg az újra és újra megfogalmazódó dilemmákat sem (pl. a cigányság kultúrája etnikus kultúra vagy a szegénység kultúrája, asszimiláció vs. szegregáció).

A jogász-néprajzos professzor szemléleti alapként a megismerést és a megértést hangsúlyozza társadalomtörténeti (jogtörténeti, jogi kultúrtörténeti, jogi néprajzi és jogi antropológiai) kutatásai és a szociális képzésben szerzett jogi és társadalomismereti oktatási tapasztalatai alapján. Szerzőtársként a PTE KPVK a Tolna megyei Ozorán élő szociális munkás hallgatója pedig hitelesen mutatja be saját cigányközössége életét: elsősorban az egyént- és közösséget formáló ünnepeket, a család szerepét emelve ki a generációs
változások folyamatában.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.59 MB]